En annorlunda presskonferens i Venedig

Stellan Skarsgård fick dra det tyngsta lasset

FILM

En presskonferens för en Lars von Trier-film liknar inget annat. Inte ens om han själv är frånvarande.När några som jobbat med ”Nymphomaniac” mötte pressen på filmfestivalen, tog Stellan Skarsgård till tre ”livlinor” och ringde upp regissören när han tyckte det behövdes.

VENEDIG. Mest ökänd bland Lars von Triers presskonferenser är förstås den i Cannes häromåret för ”Melancholia”. Regissören krånglade in sig i ett märkligt resonemang om nazism och judar och dagen efter blev han portförbjuden och kallad ”persona non grata” av festivalledningen.

Lång version

Nu gick det lugnare till. Venedig-festivalen är första gången där ”Nymphomaniac” visas i den riktigt långa version som den danske regissören själv föredrar. 145 + 180 minuter. Galavisning för del 2 under måndagskvällen och presskonferens mitt på dagen. Charlotte Gainsbourg, som spelar nymfomanen i centrum av filmen, valde att bara gå på röda mattan, men inte delta under presskonferensen.”Allt hon har att säga om filmen sägs genom hennes insats i filmen”, lät hon hälsa.

Stellan fick dra ett tungt lass

Och då producenter sällan får så många frågor, var det Stellan Skarsgård som fick dra ett tungt lass. Det gjorde han, förstås, med den äran. Ofta på ett väldigt roligt sätt. Han berättade om hur han fick rollen:– Lars ringde upp mig och sa att han skulle göra en porrfilm och att jag skulle göra huvudrollen, men att jag inte skulle få knulla i filmen. Däremot skulle jag få visa kuken mot slutet, men då skulle den vara väldigt slak, sa Stellan och många skrattade på presskonferensen.

Lars von Trier - inte kvinnofientlig

Han berättade vidare att han tycker det finns de som missuppfattat Lars von Trier när de har beskyllt honom för att vara kvinnofientlig.– Det finns ingen regissör som skriver och regisserar så bra roller för kvinnor.Han sa att det alltid är ett nöje att jobba med dansken, att resultatet vad man än tycker alltid blir ”intressant” och han förstår att det finns folk som kanske inte tycker det alltid är så njutbart att se Lars von Triers filmer.

Stellan fick använda livlinor

På inbjudan till presskonferensen stod förutom de på podiet – Stellan, Jenle Hallund (story developer), Vinca Viedemann (story supervicer) och Louise Vesth (producent), dessutom: three ”lifeline” phone calls with Lars von Trier.Det innebar att Stellan Skarsgård hade med sig tre röda skyltar med siffror, som han höll upp när han tyckte det behövdes, ringde von Trier, som dök upp i bild via Skype på en bildskärm på en dator på podiet, och så berättade Stellan vad Lars von Trier hade sagt till honom.

Nästa von Trier-projekt

Jag är inte ens säker på att Stellan sa exakt det som von Trier sa, allt var gjort med glimten i ögat. Mot slutet avslöjade producenten Louise Vesth också lite hemlighetsfullt vad nästa Lars von Trier-projekt blir. – Det är en tv-serie på engelska. Det är en mycket, mycket bra idé. Och jag kan lova att det blir något ni aldrig har sett förut och aldrig kommer att se igen.