Cusack: ”Hollywood gör folk helt galna”

John Cusack anklagar filmstaden för sexism och ålderdiskriminering

1 av 3
”DET ÄR ETT HORHUS” John Cusacks dom över Hollywood är hård. ”Det verkar vara fullt av nyanlända galningar”, säger filmstjärnan som just nu är aktuell med Hollywood­satiren ”Maps to the stars”.
FILM

HOLLYWOOD. John Cusack ger inte mycket för filmens huvudstad.

I en intervju sågar han Hollywood jämns fot­knölarna.

– Det är ett horhus och folk blir galna, säger han.

Cusack, 48, som bland annat jobbat med Mikael Håfström i ”1408”, ”Shanghai” och ”The rite”, anklagar samtidigt Hollywood för sexism och åldersdiskriminering.

– Los Angeles verkar vara ett ställe där en kille kan säga att han är livscoach och massör, på samma gång, säger han i brittiska The Guardian.

– Det verkar vara fullt av nyanlända galningar. Folk vill förvandla sin smärta till vacker konst, men de vill också bli berömda. Det står också stora summor på spel, vilket självklart lockar till sig rovdjuren.

Cusack är filmaktuell i ”Maps to the stars”, David Cronenbergs mörka satir om Hollywood.

”Brutalt för kvinnor”

Filmen tacklar bland annat den åldersnoja Julianne Moores rollfigur känner. Cusack uppger att problemet är på riktigt.

– Jag har 15-20 år kvar innan de säger att jag är för gammal. För kvinnor är det brutalt. (…) Jag har skådespelarkompisar som kastas ut för att de är 29. Producenterna vill bara öppna en ny burk av heta 22-åringar. Det har nästan blivit barnporr.

Han hoppar också på branschen i stort, och kallar den en industri dominerad av storföretag besatt av uppföljare. Samtidigt förnekar han inte att han själv medverkat i några så kallade ”popcornrullar”.

”Gav bort filmer”

– Min kompis Joe Roth styrde Disney. Han gjorde filmer som ”The rock” och ”Con air”. Men han gav också sex eller sju filmer till folk han gillade, säger Cusack.

– Jag fick göra ”High fidelity” och ”Grosse pointe blank”. Spike Lee fick göra ”Summer of Sam” medan Wes Anderson gjorde ”Rushmore”. Det minnet hade jag av filmbranschen. Nu är det borta.