- Mamma tyckte rollen var hemsk

Chloë Grace Moretz om att spela en knarkande diva

1 av 6
I ”Clouds of Sils Maria” spelar Chlöe Grace Moretz en knarkande bortskämd Hollywood-diva. ”Det fanns gott om inspirationskällor för rollen. Vi har ju sett många – inga namn nämnda – som ägnat år att skaffa sig en karriär, för att sedan slarva bort den på en månad”, säger hon.
FILM

Hon är bara 17 år, men har redan gjort över 50 tv- och filmroller.

Nu spelar hon prostituerad i ”The equalizer” och knark­ande, bortskämd Hollywood-stjärna i en ny fransk film.

– Mamma sa: Ingen trevlig roll, men det är bättre du spelar en sådan människa än blir det på riktigt, säger Chloë Grace Moretz.

Förmodligen är hon den mest härligt lillgamla ton­åring jag har träffat.

Hon pratar i 180 och säger att hon är ”för adhd-aktig” för att ha ro att skriva filmmanus och ”kanske har lite för lite ­erfarenhet ännu” för att regissera filmer. Men producera, det tänker hon göra, hon har redan flera projekt under ­planering.

Knarkande Hollywood-diva

När vi träffas under Cannes-festivalen är det för Olivier Assayas drama ”Clouds of Sils Maria”, där hon spelar en bortskämd knark­ande Hollywood-diva som ska tackla samma roll som Juliette Binoches rollfigur spelade på teatern som ung.

– Det fanns gott om inspirationskällor för rollen. Vi har ju sett många – inga namn nämnda – som ägnat år att skaffa sig en karriär, för att ­sedan slarva bort den på en månad, säger Chloë Grace Moretz.

”Handlar om fokus”

Hur fixar du detta då? Är det för att du är för ung för att dricka sprit ännu?

– Ha ha, hade jag velat, ­hade jag väl kunnat göra det också. Det handlar om att ha fokus på det man gör. Att man är i branschen av rätt anledning. För att man älskar jobbet, mer än att gå på röda mattan och bli fotograferad när man lämnar nattklubbar.

– Mamma tyckte detta var en hemsk roll. Motbjudande. Men sa samtidigt att det är bättre jag spelar en sådan människa, än blir så på riktigt.

Chloë Grace Moretz har många tankar om kändis­skapet. Tycker det har blivit jobbigt med jämnåriga som kräver att bli fotograferade med henne ”för vi har ju köpt biljetter till dina filmer”. Tycker å andra sidan att om man inte gör för stor grej av alltihop och åker runt med ett entourage, så är det inte så svårt att leva ett normalt liv, att dejta killar eller vad man nu vill göra.

”Helt ny syn på livet”

Rollen som rysk tonårsprostituerad i actionfilmen ”The equalizer” är inte så stor, men var viktig för henne.

– Genom att träffa en organisation som hjälper ton­åringar som fastnat i sex­träsket, fick jag en helt ny syn på livet. Hur jobbigt somliga har det och vilket engagemang andra har för att hjälpa dem i nöd.

FAKTA

Chloë Grace Moretz

Namn: Chloë Grace Moretz. Ålder: 17. Bor: Los Angeles. Familj: Föräldrar, fyra äldre ­bröder. Karriär: Har gjort ett ­50-tal tv- och filmroller sedan 8-årsåldern och uppåt. Mest ­kända är ”The Amityville horror”, ”500 days of summer”, ”Kick-Ass”, ”Let me in”, ”Hugo Cabret”, ”Dark shadows”, ”Kick-Ass 2”, ”Carrie”. Aktuell: På bio i ”The Equalizer” och ”If I stay”.

FAKTA

Chloë Grace Moretz om …

… att jobba med Denzel Washington:

– Jag önskar vi hade haft fler scener ihop. Men jag lärde mig enormt mycket av honom. Vi fick improvisera mycket, ­regissören lät bara kameran rulla. Han är en mycket trevlig och hövlig man.

… att göra nyinspelningen av skräckfilmsklassikern ”Carrie”:

– Hade jag tänkt på att ­Sissy Spacek blev Oscars-­nominerad för originalfilmen, hade jag blivit tokig. Jag försökte mig på ”method-acting”, försökte vara Carrie under ­hela inspelningen. Synd att Stephen King inte besökte ­inspelningen, det hade varit kul att träffa honom.

… att göra våldsamma och omstridda ”Kick-Ass” när hon bara var tolv år:

– Hela jag var ju illegal då, haha. Det är ju först nu när jag har fyllt 17 som jag får se ­filmen utan förälders sällskap.