Lemhagen: Det var svårt att tacka nej

Favoriten ”Pojken med guldbyxorna” fick Ella att göra barnfilm igen

1 av 3
Ella Lemhagen har uppdaterat tv-klassikern från 1975.
FILM

Ella Lemhagen är regissören som spelat in mycket pengar åt svensk film.

Nu tar hon sig an den älskade ”Pojken med guldbyoxorna”. Vad gör ett barn som får gränslöst med pengar i dagens Sverige?

– Nu sitter det folk och tigger utanför porten här, säger Ella Lemhagen. Det kunde man inte drömma om på 1970-talet.

Max Lundgrens bok från 1967 blev tv-serie med Harald Hamrell 1975. Nya biofilmen behåller grundhistorien om ett par slitna byxor som trollar fram ­sedlar ur fickan.

– Det hade varit svårt att göra filmen utan att ta med den påtagliga nya fattig­domen, med hemlösa och tiggare, säger Ella Lemhagen, 49. Men vi har kvar den större tanken om att rädda världen. Skicka brev med pengar till fattigare länder.

Flera filmsuccéer

Ella Lemhagen har gjort succé med filmer som ”Tsatsiki, morsan och polisen” och ”Tur & retur”. Efter det var hon inte sugen på mer barn- och ungdomsfilm.

– Men den här historien var svår att tacka nej till, ­säger Ella Lemhagen. Jag såg tv-serien ”Pojken och guldbyxorna”, det var en ­favorit när jag var barn.

En gammaldags berättelse. Sedd med nya tidens glasögon.

– En ung man kommer över nyckeln till all världens rikedom, drabbas av problem och utmaningar och blir en mognare person. En klassisk folksaga.

”Ville göra ’E.T’”

Producenten Fredrik Wikström Nicastro skaf­fade rättigheterna och har länge arbetat med ett nytt manus.

– Fredrik ville göra en modern actionfilm, han var inspirerad av ”E.T”, säger Ella Lemhagen. Det fanns mycket kul i hans bearbetning, men jag var orolig att vi skulle tappa bort grundberättelsen om solidaritet.

”Värme och hjärta”

Hon var inspirerad av en annan film.

– När vi nämnde amerikanska referenser pratade jag om ”Stand by me”. Där finns värme och hjärta, ­säger Ella Lemhagen. Fredrik månade om action, jag månade om solidaritet och vi har fått ihop det bra tillsammans.

FAKTA

Ella Lemhagen

Född: 29 augusti 1965. Familj: Man och tre barn. Bor: Stockholm. Filmer: ”Drömpinsen - ­filmen om Em”, ”Välkommen till festen”, ”Tsatsiki, morsan och polisen”, ”Om inte”, ”Tur & retur”, ”Patrik 1,5”, ”Kronjuvelerna”. Aktuell: Manus och regi på ”Pojken med guldbyxorna”.