– Sjukdomen var ett helvete

Mike Leighs favorit Timothy Spall om cancern och bioaktuella filmen

1 av 5 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Timothy Spall.
FILM

Hans film hade premiär på filmfestivalen. Regissör och skådespelare gick på röda mattan.

Men inte Timothy Spall. Han låg i en sjuksäng i London och tittade på de andra.

– Dagen innan jag skulle åka fick jag veta att jag hade leukemi, säger Spall. Jag fick cellgiftsbehandling när de andra gick på röda mattan.

Filmen var ”Hemligheter och lögner” 1996, en av sju som Timothy Spall gjort med Mike Leigh. Den vann flera priser, både i Cannes och på andra håll.

– Sjukdomen var ett helvete, det var nära at jag inte överlevde, säger Timothy Spall. Men jag började läsa Dickens när jag var sjuk. Nu har jag läst allt av honom.

”Tillbaka från de döda”

Han tackar jobbet som skådespelare för att han lärt sig mycket historia.

– Och när jag kom tillbaka från de döda hade jag en filmkarriär, säger Timothy Spall.

Det låter nästan som något av Dickens?

– Ja du, det var ett Dickens­ögonblick, säger Timothy Spall. Att förstå lidande gör förhoppningsvis att man blir bättre som skådespelare.

När nu Timothy Spall till sist fick komma till festivalen i Cannes var det med ”Mr Turner”. Där är han så bra att han fick skådespelarpriset på festivalen.

– Mike Leigh har alltid gett mig de bästa rollerna, men det är första gången jag fått huvudrollen. Men vi jobbade som vanligt, med mycket research och sedan improviserade vi fram rollfigurerna före inspelningen, säger Timothy Spall.

”Mamman var galen”

William Turner levde 1775 till 1851 och är berömd för sina landskap. Filmen visar honom som en komplicerad man som mest grymtar och har svårt att uttrycka känslor.

– Hans mamma var galen och bristen på moderskärlek påverkade honom mycket. Till sist spärrade pappan och han in henne, men de skämdes för det trots att hon gjorde deras liv till en mardröm. Han hade många hemlig­heter.

Var det viktigt att kunna måla för rollen?

– Mike bad mig ta lektioner i två år innan vi började filma. Det är viktigt att kunna hålla penseln rätt. Jag blev hyfsad. Jag kan måla som Turner gjorde när han var 9 år.

Timothy Spall

Född: 27 februari 1957. Familj: Gift med Shane sedan 1981. Tre barn. Sonen Rafe Spall är också skådespelare. Roller i urval: ”Still crazy”, ”Rock star”, ”Den siste samurajen”, ”Harry Potter”, ”The damned united”, ”The king’s speech”, ”Love punch”. Aktuell: Som William Turner i ”Mr Turner”.

ARTIKELN HANDLAR OM