Filmårets favoriter – Teresa Tingbrands topplista 2014

Nöjesbladets biotyckare väljer ut sina personliga filmhöjdpunkter från 2014

1 av 2
FILM
Teresa Tingbrand.

Årets mäktigaste

Det har varit många svulstiga ögonblick bioåret 2014, men Christoper Nolans rymddrama ”Interstellar” tar tveklöst alla priser inom området. Mäktigare visuell upplevelse går inte att få på filmduken i år. Den hypnotiserande, pulserande musiken som driver scenerna framåt, tankarna som väcks, rymdflummet … älskar att Nolan alltid vågar fläska på!

Årets skådespelare

Det blev ett minst sagt skapligt filmår för Matthew McConaughey. Inte nog med rymdfarar-rollen i  ”Interstellar” eller insatsen i Netflix fullständigt fantastiska ”True detective”. Han levererade även ett av årets absolut starkaste porträtt som aidssjuke Ron Woodroof i oscarsvinnande ”Dallas buyers club”. För att bara nämna några exempel. Under 2015 kommer han bland annat ­dyka upp i Gus Van Sant-filmen ”Sea of trees”. Dessutom har jag numera (nästan) lärt mig uttala hans efternamn rätt.

Årets spänning

Med ”Gone girl” bevisade David Fincher att han fort­farande är en av Hollywoods mest intressanta regissörer att lita på. Musiken, miljöerna, spänningen som skickligt stegras, skådespeleriet … så gott som alla delar imponerar. I synnerhet  Rosamund Pikes rollprestation.

Årets äventyr

Peter Jackson tog en gång för alla farväl av sitt Sagan om ringen-universum och bjöd på den sista och i särklass bästa av Hobbit-filmerna - ”Hobbit: Femhäraslaget”. Äntligen kom allt det där jag väntat på. All svärta, mörker, smuts, känslor, orch-blod och tårar på en och samma gång. Allt det som saknades i första filmen och som vi fick en försmak av i den andra.

ARTIKELN HANDLAR OM