Guldläge för ”Gentlemen” inför Guldbaggegalan

Får rekordmånga nomineringar – fler än både ”Turist” och ”En duva satt på en gren”

1 av 6
FILM

Filmatiseringen av Klas Östergrens ”Gentlemen” nomineras i rekordmånga kategorier inför årets Guldbaggegala.

Filmen får hela 13 nomineringar, inklusive bästa film och bästa regi.

Det har bara hänt en gång tidigare i Guldbaggens historia att en och samma film haft chans på 13 priser. 2012 fick Lisa Ohlins filmatisering av Marianne Fredrikssons ”Simon och ekarna” så många nomineringar och nu tangerar ”Gentlemen” rekordet.

Med sin filmatisering av Klas Östergrens kultstämplade roman slår Mikael Marcimain de 11 nomineringar som han noterade med sin förra film, ”Call girl”, inför 2013 års gala.

– Står det rätt i dina papper där? Otursnummer, skämtar Marciamin när han under presskonferensen får reda på att hans film fått 13 nomineringar.

Tuff konkurrens

”Call girl” fick fyra Guldbaggar, men blev utan pris i de tunga kategorierna. I år får Mikael Marcimain dock åter chansen att vinna baggar för bästa film och bästa regi.

I de kategorierna får han konkurrens av Roy Anderssons ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”, samt Ruben Östlunds ”Turist”. De båda internationellt prisade filmerna är nominerade i sju, respektive tio kategorier.

– Vi får väldigt bra reaktioner hela tiden och har blivit jättebortskämda hela hösten. Det ska bli jätteroligt att åka till Golden Globe. Men det är nervöst. Nu känner man vittring, att man har chansen att Oscarnomineras, säger Ruben Östlund.

Och tillägger:

– Tidigare har Cannes varit vår målbild och jag har känt att det inte går att kombinera de två rummen. Men nu verkar de ju gilla ”Turist” även i USA.

”Speciellt för en transperson”

Roy Andersson är inte bitter över att ”rivalen” Östlund fått fler nomineringar.

– Filmerna i den här trilogin är ju besläktade, så jag förstår att folk kan bli trötta på stilen. Men det gör inget för nu är jag i gång med en ny film, säger han.

Efter sin insats i den dubbelt nominerade ”Någonting måste gå sönder” har Saga Becker chansen att ta hem priset för bästa kvinnliga huvudroll. Hon är den första transperson som någonsin har nominerats till priset.

– Det är så galet allting, jag är jätteglad. Det är speciellt för en transperson som mig. Jag vet att det betyder jättemycket för en grupp av människor, säger hon till TT.

FAKTA

Alla nomineringar inför Guldbaggegalan 2015

Bästa film: "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron", "Gentlemen", "Turist".

Bästa regi: Roy Andersson ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron"), Mikael Marcimain ("Turist"), Ruben Östlund ("Turist").

Bästa kvinnliga huvudroll: Saga Becker ("Nånting måste gå sönder"), Lisa Loven Kongsli ("Turist"), Vera Vitali ("Min så kallade pappa").

Bästa manliga huvudroll: Johannes Bah Kuhnke ("Turist"), David Dencik ("Gentlemen"), Sverrir Gudnason ("Flugparken").

Bästa kvinnliga biroll: Fanni Metelius ("Turist"), Ruth Vega Fernandez ("Gentlemen"), Anita Wall ("Hemma").

Bästa manliga biroll: Peter Andersson ("Flugparken"), Sverrir Gudnason ("Gentlemen"), Kristofer Hivju ("Turist").

Bästa manuskript: Ester Martin Bergsmark och Eli Levén ("Nånting måste gå sönder"), Klas Östergren ("Gentlemen"), Ruben Östlund ("Turist").

Bästa foto: Jallo Faber ("Gentlemen"), Fredrik Wenzel ("The quiet roar"), Fredrik Wenzel ("Turist").

Bästa klipp: Kristofer Nordin ("Gentlemen"), Jacob Secher Shulsinger och Ruben Östlund ("Turist"), Alexandra Strauss ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron").

Bästa kostym: Kicki Ilander ("Tjuvarnas jul - Trollkarlens dotter"), Cilla Rörby ("Gentlemen"), Julia Tegström ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron").

Bästa ljud/ljuddesign: Hugo Ekornes och Per Nyström ("Gentlemen"), Andreas Franck ("The quiet roar"), Andreas Franck, Erlend Hostad och Gisle Tveito ("Turist").

Bästa mask/smink: Susanna Rafstedt ("Tjuvarnas jul - Trollkarlens dotter"), Linda Sandberg ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron"), Anna Carin Lock och Anja Dahl ("Gentlemen").

Bästa originalmusik: Mattias Bärjed och Jonas Kullhammar ("Gentlemen"), Hani Jazzar och Gorm Sundberg ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron"), Erik Enocksson ("The quiet roar").

Bästa scenografi: Ulf Jonsson, Nicklas Nilsson, Sandra Parment, Isabel Sjöstrand och Julia Tegström ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron"), Pelle Magnestam ("Tjuvarnas jul - Trollkarlens dotter"), Linda Janson ("Gentlemen").

Bästa kortfilm: "But you are a dog", "Min vän Lage", "Still born".

Bästa dokumentärfilm: "Lgh+bil+allt jag har och äger", "Om våld", "Ute på landet".

Bästa utländska film: "Boyhood", "Ida", "Två dagar, en natt".

Källa: TT

TT

ARTIKELN HANDLAR OM