Vanheden: ”Många skillnader mellan mig och Ulf Brunnberg”

Alexander Karim om de rasistiska reaktionerna mot hans karaktär i nya ”Jönssonligan”

1 av 4 | Foto: NORDISK FILM
Alexander Karim som nye Vanheden.
FILM

Alexander Karim älskade rollen som Vanheden och förberedde sig nästan maniskt.

Tyvärr blandades lyckönskningarna med rasism.

– Det finns många andra skillnader mellan mig och Ulf Brunnberg, säger skådespelaren.

”Lysande”, säger Alexander Karim. Ordet slinker igenom ett par gånger under intervjun. Men det är ingen kvarleva från rollen som Vanheden, säger skådespelaren. Han har alltid missbrukat ”lysande”.

– Det är ett så bra ord. Men det har blivit lite känsligt nu, säger han med ett skratt.

Alexander Karim hade aldrig sett Jönssonligan före det nya projektet. Men han hade läst på och var supersugen på att spela roll­figuren Ragnar Vanheden. Så han lämnade inget åt slumpen.

– Jag blev eld och lågor! Jag förberedde texten på olika språk och dialekter, för att kunna komma in med ett smörgåsbord på provfilmningen. Och det gick ju bra, säger Karim nöjt.

”Det var så roligt”

Ulf Brunnbergs klassiska figur var hans att göra om, så i fyra månader var Alexander Karim djupt nere i bankrånarfilm- och Jönssonträsket.

– Jag spelade in manuset och lyssnade i affären, på väg hem från dagis och skolan … och på natten stoppade jag in hörlurarna och lyssnade när jag sov. Jag gjorde ett Jönssonligan-soundtrack och såg nästan varje heist-film som gjorts sedan ”The great train robbery” 1903. Det var så roligt, hela processen.

Karims Vanheden liknar originalet på flera punkter.

– Han är enormt fåfäng, lever helt i nuet och skulle aldrig öppna ett sparkonto. Han är besatt av tanken att allt kan göras lite, lite bättre och av att lyckas lura till sig saker.

”Har varit vänlig”

När de nya Jönsson­ligan-skådespelarna  avslöjades, var det framför allt Alexander Karim som översköljdes av arga och  rasistiska kommentarer. Både på Facebook och i sms.

– Det är en mystisk grej, det där att fokusera på pigment. Det finns ju många andra skillnader mellan mig och Ulf Brunnberg. Det går inte riktigt att bemöta det. Jag har varit vänlig och svarat en del, och det har ofta lett till att de har vänt, sagt att de inte menade så och försökt lägga till en på Facebook – utan framgång …

– Men om man ska vara optimist så är det väl ett tecken på ett välmående land -–att vi har tid att klaga på vem som spelar Vanheden, i stället för att klura ut hur vi ska bota ebola eller så.

Alexander Karim blev inte nedbruten av hatet. Han drar mest en djup suck och menar att det behöver bli vardagsmat att filmpubliken får se olika typer av männi­skor på vita duken.

Vill göra fler

Om ”Jönssonligan – den perfekta stöten” får en uppföljare, är Alexander  Karim den första som tackar ja. Han svarar nästan innan han har hört hela frågan.

– Ja! Jag tackar ja om det blir en nummer 27. Om det är Alain som regisserar så tackar jag ja hur mycket som helst.

FAKTA

Det här är Alexander

Namn: Alexander Ally Karim. Ålder: 38. Bor: Stockholm. Familj: Frun Malin, barnen Alba, 7, Elias, 5, och Louie, nyfödd. Inkomst: 446 100 kr (fastställd förvärvsinkomst 2013). Känd från: ”Johan Falk”, ”Äkta människor” (2013) och ”Tyrant” (2014). Spelar: Ragnar Vanheden, fåfäng pengafifflare som har spelats av Ulf Brunnberg med klassiska citatet: ”Lysande, Sickan!”, i nya filmen ”Jönssonligan  – den perfekta stöten”.

ARTIKELN HANDLAR OM