Ronnie Sandahl: ”Det är en härlig men pungsparkande film”

Regissören om filmdebuten som förändrat hans liv Se trailern här

1 av 3
FILM

Ett ögonblick, Ronnie Sandahl, 30, vars regidebut, dramat ”Svenskjävel”, redan har vunnit flera priser på utländska filmfestivaler.

Bianca Kronlöf spelar 23-åriga Dino som lämnar arbetslösheten i Sverige för att jobba i Norge. Varför detta tema?

– Jag tycker att filmen tar upp en dold verklighet som är intressant. Om 20 år tror jag vi ser tillbaka på den här tiden och minns utvandringen till Norge som en av de stora grejerna. 2011 var den större än Amerikautvandringen 1887.

”Svenskjävel” får biopremiär i mars. Vad kan vi vänta oss?

– Det är en rolig, igenkännande, härlig men pungsparkande film. Jag har försökt skapa ett emotionellt vitaminpiller, som jag hoppas att man kan känna sig upplyft av. Jag hoppas att den ses av många. Det viktigaste är ju hur filmen tas emot här hemma.

Det är ofta dyrt för svenskar att leva i Norge. Hur var inspelningen?

– Alla vi svenskar bodde i ett stort hus och åt kebab på kvällarna för det var det enda vi hade råd med. Jag tror jag gick ner tio kilo under inspelningen. Det var en absurd och fantastisk upplevelse som stämde väldigt väl överens med filmen.

Ni har festivalprisats i exempelvis Chicago och Zürich. Vad gör filmen för din karriär?

– Filmen har förändrat mitt liv! Under de sju år jag har jobbat med film har jag aldrig fått ett erbjudande, men nu säger jag nej till ungefär ett i veckan.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att vi vinner huvudpriset för bästa nordiska film på Göteborgs filmfestival, på en miljon kronor. Det är för mycket pengar att dricka upp, så jag skulle göra mer film för dem.

FAKTA

Namn: Ronnie Mikael Sandahl.
Ålder: 30.

Yrke: Författare, regissör och krönikör på Aftonbladet.

Familj: Frun Annika och sonen Harry Kane (9 månader).
Bostad: Malmö.
Inkomst: 136 800 kronor (2013).

ARTIKELN HANDLAR OM