Bojkottas – efter raseri mot vapen

Pistoltillverkare avbryter Neeson-samarbete

1 av 8 | Foto: AP
HÅRDA BUD Liam Neeson vill se pistoler på film, inte i verkligheten.
FILM

– Det finns för många jävla pistoler där ute.

Röt Liam Neeson efter massakern på satirtidningen Charlie Hebdos kontor i Paris.

Nu manar vapenfabrikanten som sponsrar pistolerna i "Taken 3" till bojkott mot actionstjärnan.

Just nu gör Liam Neeson succé världen runt med senaste filmen i "Taken"-serien. Under ett av alla möten med pressen förra veckan reagerade den 62-årige stjärnan starkt på nyheten om terrordådet i Paris.

– Det finns för många jävla pistoler där ute. Hur många människor finns det i USA, 320 miljoner? Det finns över 300 miljoner pistoler. Som ägs av privatpersoner i Amerika, sa han enligt CNN vid ett besök i Dubai.

”Ungar blir dödade i skolan”

Neeson, som har två söner i tonåren, skrädde inte orden.

– Jag tycker att det är en jävla skam. Varenda vecka nu läser vi i tidningen om att ännu några ungar har blivit dödade i skolan.

Däremot såg inte Leeson någon koppling mellan filmvåld och verkligheten:

– Jag växte upp framför en massa cowboyfilmer och älskade att peka finger och säga ”pang, pang, du är död!”. Men jag blev ingen mördare för det.

Uttalandena fick vapentillverkaren PARA USA att gå i taket. I lördags publicerade företaget, som försåg produktionen bakom bioaktuella "Taken 3" med vapen, ett Facebookinlägg där de gick till attack mot Neeson.

I det krutosande inlägget kallar de Neeson "okunnig" och säger att han undergräver de grundläggande "amerikanska frihetsprinciperna". PARA USA säger även att de nu ångrar samarbetet – och manar till bojkott mot framtida Liam Neeson-filmer.

Spelar åldrad lönnmördare

PARA USA ägs av Freedom Group som är ett av USA:s största vapenföretag.

Liam Neesons nästa actionfilm, som får premiär senare i år, blir "Run all night" där han spelar en åldrad lönnmördare.

■ ■ Kanske svider bojkotten ändå för Liam Neeson. Kolla bildspelet här ovan för en resa genom hans senaste  actionrullar – och favoritposer med puffror.

ARTIKELN HANDLAR OM