’Jag plöjde ner mycket av mig själv i rollen’

Simon J Berger heter Jönsson - på riktigt

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
Ny ligaledare Simon J Berger säger att han skapade sin egen Charles-Ingvar Jönsson utan snegla för mycket på...
FILM

Nej, det blev ingen Sickan i nya Jönssonligan-filmen.

Simon J Berger har byggt en alldeles egen Charles-Ingvar Jönsson.

– Jag plöjde ner ganska mycket drag från mig själv i rollfiguren.

– När jag fick projektet pitchat för mig var min omedelbara reaktion: ”Ja, naturligtvis frågar de mig”. Jag kände att det var jag, säger Simon J Berger.

Simon J Berger blev ett känt namn för många efter hyllade tv-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar”. Att hans ”J” står för Jönsson är inte lika känt. Men det var inte namnklaffen som fick skådespelaren att tacka ja till Charles-Ingvar Jönsson i nya Jönssonligan-filmen.

Därför blev han såld på idén

– Jag var tveksam först. Men när jag pratade med regissören blev det tydligt att det är ett passionsprojekt från hans del, som handlar om att göra en omstöpning av de ikoniska figurerna. Så jag såldes på idén, som var välformulerad och lät kul.

Att jämföras med Gösta Ekmans folkkära figur borde framkalla viss handsvett.

Men Simon J Berger blev inte nervös, säger han:

– Nej. Inte av det skälet, i alla fall. Jag kikade i princip inte alls på hans Sickan under rollarbetet, för de är ju inte samma person. Men jag är väldigt glad och stolt över att på något sätt axla en mantel efter virtuosen Gösta Ekman.

Spelar i nästan alla scener

Simon J Bergers nya Charles-Ingvar är känsligare och mer hämndlysten, efter ett trauma tidigt i berättelsen. Han byggde figuren med delar av sig själv.

– Jag plöjde ner ganska mycket drag från mig själv i rollfiguren. Jag har nästan svårt att avgöra vad jag hittade på för rollen …

1 av 3
John i "Call girl".

Tre av hans mest kända rollfigurer

Namn: Simon Jönsson Berger. Ålder: 35. Bor: Stockholm. Familj: Gittan Jönsson är mamma. Pappa är musikern Bengt Berger. Inkomst: 446 100 kr (fastställd förvärvsinkomst 2013). Känd från: ”Upp till kamp” (2007), ”Call girl” (2012), ”Torka aldrig tårar utan handskar” (2012) och ”Viva hate” (2014). Aktuell med: Filmen ”Jönssonligan - den perfekta stöten”, premiär i dag 16/1, och norska långfilmen ”De nærmeste” som visas på Göteborgs filmfestival.

ARTIKELN HANDLAR OM