Hemsworth kan få huvudrollen i nya ’Independence day’

Efter 20 år – nu kommer uppföljaren

1 av 6
Liam Hemsworths rollfigur Gale Hawthorne får en allt viktigare roll i nya ”Hunger games”-filmen som är solklar etta på svenska Biotoppen - nästan en kvarts miljon personer såg filmen i helgen. ”Den här rollen har öppnat så många dörrar för mig”, säger Liam.
FILM

I flera år har det ryktats om att en uppföljare till ”Independence day” från 1996 är på gång.

Nu sägs Liam Hemsworth vara påtänkt för huvudrollen, i stället för Will Smith.

– Will kan inte återvända, han kostar för mycket, säger regissören Roland Emmerich.

Uppföljaren till en av världens mest framgångsrika filmer har varit efterlängtad. Sedan tidigare är det känt att Jeff Goldblum, 62, och Bill Pullman, 61, kommer att återvända till sina roller som dataexpert respektive amerikansk president.

– Jag har haft ett möte med regissören Roland Emmerich och producenten Dean Devlin. De har smidit planer och sagt att de har en roll till mig, säger Jeff Goldblum.

Will Smith medverkar inte

Will Smith kommer inte att återvända i rollen som Kapten Steve Hiller, eftersom han blivit för känd och dyr för produktionen. Originalfilmen gick upp på biograferna 1996 och spelade in över fem miljarder kronor. I stället pekas nu Liam Hemsworth ut som den som väntas spela huvudrollen i Independence day 2 enligt The Wrap.

– Will är ett för stort namn. Ungefär hälften av de som medverkar var med i första filmen. Resten är nya, säger Roland Emmerich.

Liam Hemsworth är mest känd för sin roll som Gale i ”Hungerspelen”-filmerna. Filmen beräknas ha premiär under 2016, tjugo år efter den första.

FAKTA

Andra uppföljare som dröjt

Flertalet filmer som utspelar sig mellan tio och tjugo år efter första filmen har floppat. Här ser du filmerna som dröjde ett tag att bli verklighet.

Omaka par I och II”

Den uppföljare som tagit allra längst tid på sig. Uppföljaren var ett försök att rida på vågen av succén från filmen ”Griniga gamla gubbar”, båda med Jack Lemmon och Walter Matthau i huvudrollerna.

Fifflaren” (1961) och ”The color of money” (1986)

I ”The color of money” från 1986 repriserade Paul Newman sin roll som Eddie Felson i ”Fifflaren” från  tillsammans med Tom Cruise. Till på köper vann Newman sin första Oscar för rollen.

”Tron” (1982) och ”Tron: Legacy” (2010)

Den senare kom 28 år efter den första filmen. Jeff Bridges och Bruce Boxleitner återvänder båda till sina roller från den första filmen, som var delvis animerad. När Disney gjorde en påkostad uppföljare i 3D 2010 blev den en succé som spelade in mer än 400 miljoner dollar.

”Wall Street” (1987) och ”Wall Street: Money never sleeps” (2011)

23 år efter att Gordon Gekko lärde upp Charlie Sheen tar han sig an Shia LaBeouf i uppföljaren. Michael Douglas återvänder och Oliver Stone regisserar återigen, annars är alla roller i princip helt nya.

”Clerks I och II”

Manusförfattaren och regissören Kevin Smith hade inte planerat att göra en uppföljare till sin indiesuccé från 1994, men efter elva år ändrade han sig. Både i Clerks och i Clerks II (2006) gör han själv rollen som Silent Bob.

”Blues brothers” (1980) och ”Blues brothers 2000” (1998)

John Goodman ersatte den bortgångne John Belushi och även John Candy och Cab Calloway hann dö innan tvåan kom i produktion. Uppföljaren blev en jätteflopp trots påkostad marknadsföring.

”Chinatown” (1974) och ”The two Jakes” (1990)

Stjärnan Jack Nicholson och manusförfattaren Robert Towne återvände till uppföljaren och Nicholson fick även uppdraget att regissera. Men publiken återvände inte och filmen blev en flopp, vilket ledde till att planerna på en tredje film, som skulle utspela sig i slutet av huvudkaraktären Jake Gittes liv, lades på is.

”Basic instinct: iskallt begär” (1992) och ”Basic instinct 2” (2006)

Filmen planerades år 2000 ha premiär i mars 2002, men man hade problem att hitta en skådespelare till den manliga huvudrollen, vilket ledde till att Sharon Stone stämde producenterna för kontraktsbrott.

Filmen var ett publikfiasko och gick back med över 60 miljoner dollar. Den tilldelades Razzies för bland annat sämsta skådespelerska, sämsta film och sämsta manus.

”Crocodile dundee i New York” (1986) och ”Crocodile dundee i Los Angeles” (2001)

Trots bytet av stad blev uppföljaren 15 år senare ingen succé. I film nummer tre har huvudrollsinnehavarna Paul Hogan och Linda Kozlowski en son som även han aldrig varit i en storstad, vilket leder till lustiga förvecklingar i mötet med LA. Den andra filmen i serien blev dock en succé hos biopubliken.

”Ömhetsbevis” (1983) och ”Aftonstjärnan” (1996)

Första filmen vann en Oscar för bästa film men uppföljaren passerade obemärkt 13 år senare. Shirley MacLaine och Jack Nicholson gör samma roller som i den första filmen, men romansen dem emellan har svalnat då Jacks astronautkaraktär Garett flyttat och Shirleys rollfigur Aurora uppvaktas nu av den nye granne som köpt hans forna hus.

ARTIKELN HANDLAR OM