Oscarsvinnaren: Jag är gay

Joel Grey var gift i 24 år – nu kommer han ut ur garderoben

1 av 4 | Foto: AP
NÖJESLEGENDAR Joel Grey valde att hålla sin homosexualitet hemlig för allmänheten i decennier, men hans nära och kära visste.
FILM

Den Oscarsvinnande skådespelaren Joel Grey var gift i 24 år och fick två barn med sin fru Jo.

Vid 82 års ålder kliver han nu ut ur garderoben.

– Som barn hörde jag hur min mamma pratade nedsättande om ”fjollor”, säger han till People.

Joel Grey bestämde sig tidigt för att hålla sin homosexualitet hemlig. Han minns vad de vuxna brukade säga när han växte upp i Cleveland, Ohio.

– Jag kunde höra de vuxna i rummet bredvid och hur de, även min mamma, pratade nedsättande om ”fjollor” och om hur sådana män kunde slängas i fängelse eller utsättas för ännu värre saker, säger Grey.

Samtidigt insåg han att han hade samma känslor för pojkar som han förväntades ha för flickor. Joel Grey valde att hålla tyst – i många år.

Slog igenom i ”Dirty dancing”

1958 gifte han sig med skådespelaren Jo Wilder och de fick två barn, James och Jennifer. Den sistnämnda blev själv skådespelare och slog igenom med huvudrollen i ”Dirty dancing” (1987).

Joel Grey fick sitt genombrott som skådespelare och dansare på Broadway. När scensuccén ”Cabaret” blev film 1972 återskapade han sin paradroll och belönades med en Oscar för Bästa manliga biroll. Under åren har hans främsta framgångar varit på Broadway där han bland annat hade en stor roll i originaluppsättningen av musikalen ”Wicked”. Men hans film- och tv-karriär har också fortsatt, bland annat med en roll i Lars von Triers ”Dancer in the dark” (2000).

Joel Grey skiljde sig 1982. Nära och kära har vetat om hans hemlighet i många år, men han har valt att hålla sitt privatliv hemligt för allmänheten. Men nu väljer han alltså att komma ut för Peoples läsare:

– Jag tycker inte om etiketter. Men om man måste sätta en etikett på mig så är jag en homosexuell man.

”Glad för pappa”

Även dottern Jennifer Grey kommenterar hans beslut i tidningen.

– Jag är verkligen glad för att min pappa har kommit till en punkt i sitt liv där han känner sig trygg och bekväm nog att komma ut, säger hon.

Joel Grey sysslar numera mest med fotograferande, men Broadwaylegendaren planerar också att ge ut sina memoarer inom kort.