Somalias president hyllar Filip och Fredrik-filmen

Duons hälsning: ”Han kan få den på blu-ray”

1 av 4 | Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gör succé men långfilmsdebuten om det somaliska bandylandslaget, vars spelare bor i Borlänge. Och nu stämmer Somalias president in i hyllningskören. ”Det är helt otroligt”, säger Fredrik.
FILM

Recensenterna är lyriska över Filip Hammar och Fredrik Wikingssons långfilmsdebut.

Nu stämmer Somalias president Hassan Sheikh Mohamud in i hyllningskören.

Under Afrikanska unionens toppmöte applåderade presidentens delegation när de fick höra om filmen.

I dag träffade Stefan Löfven för första gången den somaliska presidenten Hassan Sheikh Mohamud. Det skedde under Afrikanska unionens toppmöte i Etiopiens huvudstad Addis Abbeba.

Under mötet diskuterades stora frågor som Sveriges stöd till landet, den oroliga säkerhetssituationen och det kommande valet.

Men de båda ledarna kom också in på Filip Hammars och Fredrik Wikingssons dokumentärfilm ”Trevligt folk”. Den handlar om det somaliska bandylandslaget, vars spelare bor i Borlänge.
– De pratade om att många somalier lever i Sverige, och då kom det somaliska bandylandslaget upp. I samband med det nämnde statsministern Filip och Fredriks film, säger Jenny Ohlsson, som arbetar på utrikesdepartementets Afrikaenhet och var med på mötet.

– Presidenten tyckte att det var väldigt spännande och kul att en film om laget visas på bio i Sverige. Han vill väldigt gärna se den, och det ska vi såklart lösa.

”Helt otroligt”

När Nöjesbladet berättar om presidentens hyllning för Fredrik Wikingsson går det inte att ta miste på entusiasmen.

– Jag älskar att få sådana här nyheter. Det är helt otroligt. Det är precis sådant här som piggar upp en fredagseftermiddag.

Han fortsätter:

– Vi hade planer på att få till en premiärvisning med röd matta och allt i Mogadishu. Men det blev tyvärr för svårt att lösa.

Ett annat problem är att filmen i nuläget enbart finns textad på svenska. Det ska det dock snart bli ändring på.

– Vi tycker att historien känns väldigt angelägen även internationellt. Alla länder brottas med integrationsproblem. Dessutom har Filip en icke-dold dröm om att dricka drinkar på internationella filmfestivaler. De två skälen gör att filmen definitivt kommer att textas på engelska, säger Fredrik Wikingsson.

Kommer ni skicka en dvd till Somalias president?

– Han kan få en blu ray-skiva till och med.

Vill komma till riksdagen

Fredrik Wikingsson tycker också att det är hög tid att Stefan Löfven ser filmen.

– Vi kommer gärna till riksdagen och visar den. Eller till regeringen om han vill hålla Alliansen utanför. Jag förstår att det kan vara svårt som politiker att kolla på film på arbetstid, men den här filmen är en del av allmänbildningen, säger han.

Nöjesbladet har sökt Stefan Löfvens stab. De har dock ännu inte besvarat Wikingssons förfrågan.