Animerad ”Lasse-Maja” på gång

Duon bakom vill göra tv-serie för internationell publik

1 av 3 | Foto: Foto: SF
Lasse och Maja har gått från julkalender till bioduken och hamnar i en hel del läskiga situationer.
FILM

Tillbaka till Valleby!

Nöjesbladet kan avslöja att det finns långtgående planer på att göra ”Lasse-Majas detektivbyrå” till en internationell animerad tv-serie.

– Vi vill hemskt gärna få ihop det, säger illustratören Helena Willis till Nöjesbladet.

Barnboksserien "Lasse-Majas detektivbyrå" är en stor succé som redan har blivit ett par långfilmer, en julkalender och en opera.

Författaren Martin Widmark, illustratören Helena Willis undersöker för tillfället ifall det går att animera figurerna på ett bra sätt för att i sådana fall producera en tv-serie. Producenten Peter Gustafsson (Tomas Alfredsons "Bröderna Lejonhjärta") assisterar duon i projektet.

– Det är i ett undersökningsläge. Och i sådana fall blir det en animerad tv-serie för en internationell och en svensk publik, säger Peter Gustafsson.

Gör provteckningar

Helena Willis berättar att de håller på med provteckningar av figurerna i animerad form, så kallade "turnarounds" (där man ser figurerna "hela vägen runt").

– Det är tidigt stadium och vi har inte fått ihop finansieringen, men vill hemskt gärna få ihop det för att ”Lasse-Majas detektivbyrå” har varit med om nästan alla andra uttrycksformer. Så naturligtvis vore det kul Vi hoppas att det finns en marknad internationellt eftersom böckerna är sålda till många länder, säger Helena Willis.

Grundat bolag

Bolaget har grundats för att bedriva utveckling och produktion av tv-serien. Men ännu finns inget produktionsbolag knutet.

Barnböckerna handlar om flickan Maja och pojken Lasse som bor i den lilla staden Valleby. De har ett brinnande intresse för mysterier och har därför startat en detektivbyrå.

Få fullständig koll på den svenska filmindustrin - följ Nöjesbladet på Facebook