”Gud, vad jag älskar Turist”

NÖJESBLADET EXKLUSIVT: Julia Louis-Dreyfus om att spela in en amerikansk version

1 av 4
Julia Louis-Dreyfus ska spela in en USA-version av ”Turist”. ”Inget är klart ännu, men jag ser inget skäl till att ändra något”, säger hon.
FILM

HOLLYWOOD. Nyligen avslöjades det att Julia Louis-Dreyfus ska göra en ­amerikansk version av den svenska långfilmen ”Turist”.

I en Sverige-exklusiv ­intervju med Nöjesbladet i Los Angeles berättar stjärnan för första gången om beslutet att ta sig an Ruben Östlunds Golden Globenominerade succé.

– Det är en fenomenal historia, säger hon.

Louis-Dreyfus, 54, är mitt uppe i lanseringen av den fjärde säsongen av ­”Veep”. I ­komediserien har hennes dråpliga figur ­Selina Meyer lyckats trassla sig ändå upp till Vita ­husets högsta post och blivit president.

Rollen i dramat ”Turist” är ett helt annat spår för den före detta veteranen från ”Seinfeld”.

– Det var faktiskt film­bolaget Fox Searchlight som frågade om jag var ­intresserad. Det fanns inte en chans att jag skulle tacka nej till det. Gud, som jag ­älskade den filmen.

Hyllad film

Dörren till erbjudandet öppnade hon med långfilmsdramat ”Enough said”, där hon spelade mot James Gandolfini. Filmen, som blev en av de sista som ”Sopranos”-stjärnan gjorde, hyllades av ­recensenterna och gjorde bra ifrån sig på biograferna.

– Tro det eller ej, men det har inte varit lätt att ta sig in på långfilmssidan. Men nu har jag i alla fall ett par projekt som vi håller på att utveckla.

Ett av dem, och det som toppar listan, är en ny version av den svenska filmen.

– Jag vill inte förolämpa några svenskar, men jag skulle vilja göra att en ­större publik såg den.

– Intrigerna, rollporträtten, ja, den var bra på så många plan.

”Har mycket jobb”

Louis-Dreyfus ska både spela huvudrollen och producera dramat.

– Det är planen. Vem som ska spela min make och ­regissera är inte klart, säger hon.

Tanken är att kamerorna ska rulla nästa år.

– Jag kunde ha gjort den i år, men vår yngste son går sista året i high school. Samtidigt har jag mycket jobb med ”Veep” som jag också producerar och jag vill inte vara borta mer ­hemifrån just nu.

Amerikaner flyttar gärna både handling och plats när de tar sig an utländska filmsuccér. Louis-Dreyfus tycks inte tillhöra den skolan.

– Inget är klart ännu. Men jag ser ­inte något skäl till att ändra ­något. Jag ­älskade ­originalet.

’Turist’ på svenska

■ ■ En familj på skidsemester i ­alperna dras under en lunchpaus på en uteservering in i en lavin. Familje­medlemmarnas olika reaktioner under paniksituationen får i efterhand ­förödande konsekvenser för de inblandade.

■ ■ Johannas Bah Kuhnke och ­Lisa Loven Kongsli spelade huvudrollerna medan Clara Wettergren och Kristofer Hivju gjorde två av ­birollerna.

■ ■ ”Turist” vann i fjol jurypriset på filmfestivalen i Cannes och tog på ­Guldbaggegalan i år bland annat hem ­utmärkelsen för bästa film.