Svenska världstjärnorna hyllade Ingrid Bergman

Sven Wollter: ”Hon var en förebild”

FILM

Sverigepremiären av Stig Björkmans dokumentärfilm ”Jag är Ingrid” om Ingrid Bergman lockade kändiseliten.

På plats på Dramaten fanns bland andra Alicia Vikander, Michael Nyqvist och Sven Wollter.

– Hon kändes som en modern kvinna redan på 30-talet, säger Alicia Vikander, som gör filmens berättarröst.

”Jag är Ingrid” är dokumentärfilmen som berättar historien om Sveriges största filmstjärna genom tiderna – Ingrid Bergman.

Filmen har redan visats i Cannes men under måndagskvällen var det Sverigepremiär för dokumentären, som visades på dramaten.

På röda mattan fanns flera världsstjärnor och dessutom var Ingrid Bergmans fyra barn, Isabella Rossellini, Ingrid Rossellini, Roberto Rossellini och Pia Lindström samlade.

– Det är underbart att vara här i Sverige med hela familjen. Jag såg filmen på filmfestivalen i Cannes och den är fantastisk. Det är därför vi här, säger Isabella Rossellini till Nöjesbladet.

”Avböjde inte en karriär på grund av familjen”

På plats var även skådespelaren Alicia Vikander som just nu gör succé i Hollywood. Hon gör också berättarrösten i ”Jag är Ingrid”.

– Det känns fantastiskt roligt att få vara här. Vi hade ju en premiär i Cannes men att vara på hemmaplan är underbart. När vi gick ner för Strandvägen och fick gå förbi hennes hus där hon växte upp var en fantastisk känsla, säger hon till Nöjesbladet.

Sedan Alicia Vikander började arbeta på ”Jag är Ingrid” har hon hunnit se de flesta av den svenska stjärnans filmer.

– Innan jag började jobba med Stig hade jag sett de största filmerna men genom det här arbetet har jag fått läsa om hennes karriär och alla hennes små steg så har det blivit ännu mer.

”Hon hade styrkan”

Ingrid Bergman beskrivs av många som en tidig feministisk förebild.

– Hon kändes som en väldigt modern kvinna redan på 1930-talet. Hon hade man och barn men avböjde inte att ha en karriär på grund av det. Hon hade styrkan att inse att man kan göra både och.

Alicia Vikander har nyligen medverkat i flera stora Hollywood-produktioner.

– Varje dag jag får göra en ny film är jag fantastiskt glad. Men det känns fantastiskt att komma hem också. Man gör väldigt mycket press i Hollywood så hela cirkusen runt omkring är det som skiljer sig från hemma. Men i det dagliga arbetet är det inte jättestor skillnad.

Endre: ”Hon var en kaxig dam”

Sverigepremiären gästades även av bland andra Björn Rosengren, Mark Levengood, Jonas Gardell.

Lena Endré, som är en god vän till Stig Björkman, var spänd på att äntligen få se filmen.

– Jag beundrar Ingrid Bergman oerhört, hennes självständighet och styrka. Att hon stod på sig så starkt med vem hon var och körde på sina egna premisser. En kaxig dam helt enkelt, man hade velat träffa henne.

Sven Wollter har svårt att summera Ingrid Bermans storhet.

– Men för alla oss skådespelare var hon naturligtvis en förebild på många sätt.

Krister Henriksson håller med:

– Hon har betytt jättemycket men det är svårt att säga det så enkelt. Jag kommer ihåg henne från radion när jag var liten och mamma satt och lyssnade på henne. Hon har funnits i mitt liv men jag kan inte riktigt säga på vilket sätt hon har varit viktig.

– Hon har varit som en tapet i hela min tillvaro. Det ska bli underbart att se vem hon verkligen var för det vet jag väldigt lite om.

”Hon gör att man är stolt över att vara svensk”

Michael Nyqvist har precis blivit klar med nya filmen ”I.T.” där han spelar mot Pierce Brosnan och håller just nu på att plugga in manus till en ny, än så länge hemlig, film.

– Ingrid är en förebild. Hon hade det här hållna skådespeleriet som jag gillar så mycket. Allt var på insidan. Och så hade hon ett uttryck som hon sa en gång; ”Du ska jobba då tar jag semester”. Då behöver jag inte vara det där strikt privata utan nu kan jag verkligen bara köra. Ju större på krogen desto mindre på scenen fast tvärtom.

Michael Nyqvist hyllar också Ingrid Bergmans närvaro och säger att hon betytt enormt mycket för svensk filmindustri.

– Hon var en sådan skådespelare som gör att man är stolt över att vara svensk. Hon och Greta Garbo var de stora skjutsarna ut för oss skådespelare.

Hade ni någon personlig relation?

– Nej, eller hur menar du? Om vi legat.

Nej det var inte riktigt det jag menade.

– Nej jag var lite för ung.

ARTIKELN HANDLAR OM