Ukrainsk regissör dömd i Ryssland

1 av 2 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
FILM

Den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov har dömts till 20 års fängelse för terrorism av en rysk domstol. Rättegången fördöms på bred front. EU och USA anser att den bryter internationell lag.

Sentsov, bland annat känd för filmen "Gámer", anklagades i somras för att ha planerat ett terrorattentat på Krimhalvön i fjol. Enligt åklagarsidan var han involverad i två försök till mordbränder beställda av högextrema Högra sektorn — något Sentsov själv nekat till.

Hans medåtalade, den ukrainske aktivisten Alexander Koltjenko, dömdes till tio års fängelse av domstolen i Rostov-na-Donu i sydvästra Ryssland.

Den 39-årige Sentsov greps i maj i fjol i samband med en demonstration mot Rysslands annektering av Krimhalvön.

Rättegången fördömdes på tisdagen i mycket hårda ordalag. USA:s regering kallade den för justitiemord. EU var lika kraftig i sin kritik.

"Ryska domstolar har inte behörighet att döma handlingar som begåtts utanför det internationellt erkända ryska territoriet", sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

Domen fördöms också av Kiev, människorättsorganisationer och en grupp kända filmmakare såsom Mike Leigh, Stephen Daldry och Pedro Almodovar.

Ryssland förnekar att Sentsov skulle vara en politisk fånge.