Pollak hoppas på stor publik

Regissören om uppföljaren till ”Så som i himmelen”: Jag vill nå ut med min film

1 av 4
FILM

”Så som i himmelen” sågs av 1,4 miljoner svenskar.

Nu hoppas många att uppföljaren ska rädda det svenska bioåret. Kay Pollak tyngs inte av pressen.

– Jag är 77 år och som yngre var jag mer beroende av andras åsikter. Vi har gjort så gott vi kunnat och så här blev det den här gången, säger Kay ­Pollak. Jag vet att andra människor har förväntningar.

”Så ock på jorden” heter nya filmen som får bio­premiär 4 september. Aftonbladets Jan-Olov Andersson ger filmen fyra plus.

– Jag har inte läst den, men min fru läste upp de snälla raderna i Afton­bladet för mig, säger Kay Pollak. Ingen kan säga att de inte är påverkade av ­recensioner, man blir ­bedömd. Det är en enorm ­övning som människa att kunna säga ”jag bryr mig ­inte om hur mycket du ­tycker om det jag skapat.”

Får tackmejl

Svenska filmer har lockat få till biograferna ­under 2015.

– Självklart önskar jag att många männi­skor ska tycka om filmen och se den. Jag är inte ­intresserad av smala art­filmer, jag vill nå ut. Film är en kommersiell bransch. Där är Milos Forman ett före­döme, filmer som ”Gök­boet” och ”Amadeus” är universella och når ut, ­säger Kay Pollak.

”Så som i himmelen” ­Oscarnominerades och prisades, men inte av alla.

– En del gav den ­kritik, men det var lättare att ­klara ­eftersom den blev älskad av så många, säger Kay ­Pollak. Jag får fort­farande mejl från ­hela världen av folk som tackar.

I huvudrollen syns Lena, spelad av Frida Hallgren. Några rollfigurer från första filmen är med, men inte alla. Helen Sjöholms rollfigur sjöng ”Gabriellas sång” som blivit en klassiker, men är inte med nu.

”Spännande tanke”

– De två öden som var mest spännande att följa upp var Lena och Gabriella. Det fanns en otroligt spännande tanke med Gabriellas historia. men flera faktorer avgjorde att hon inte är med, säger Kay Pollak.