Nu ångrar han sig

Hela världen låg öppen men bioaktuelle Tom Courtenay valde teatern i stället

1 av 2
Tom Courtenay på Berlins filmfestival tidigare i år.
FILM

Han fick jobb direkt. Slog igenom på bio i ”Långdistanslöparen”. Det gav roller i ”Lögnhalsen” och ”Doktor ­Zjivago”. Världen låg öppen för Tom Courtenay som filmstjärna.

Då hoppade han av. Ville ­hellre spela på en liten teater i Manchester.

– Jag var för ung, säger Tom Courtenay, 78. Jag tycker man lär sig skådespeleri bättre framför en publik.

Direkt efter dramaskolan fick Tom Courtenay en roll i ”Måsen”. Uppmärksamheten ledde till första filmrollen. Han, ­Michael Caine, Alan Bates och Albert Finney gav ansikte åt den unga arga brittiska film­vågen.

”Vad gör jag här?”

– Jag saknade att inte ha mer teatererfarenhet, säger Tom Courtney. Jag hade gjort ”Körsbärsträdgården” mot Celia Johnson på scen, men kunde ­inte koncentrera mig.

Han höll på med storfilmen ”Generalernas natt”.

– Jag tänkte ”vad gör jag här?”. Jag tog paus från filmvärlden och spelade ”Charleys tant” i Manchester i stället. Det var underbart.

Borta drygt decennium

Det blev få filmroller även de följande åren, som ”En dag i Ivan Denisovitjs liv” som kom 1971.

– Det är min favoritfilm, säger Tom Courtenay. Men det går nästan inte att se den. Jag ska prata med någon om varför det finns så få kopior. Det är väldigt upprörande. Författaren Solzjenitsyn sa ”ni har varit sanna mot min sanning”.

Efter över tio år utan filmroller glänste han och Albert Finney i den mästerliga ”Påklädaren” 1983. Från början en pjäs.

På senare år har Tom Courtenay gjort fler filmer. I bioaktuella ”45 år” spelar han mot Charlotte Rampling. Ett par ska fira sin 45:e bröllopsdag när det förflutna skakar om dem.

– Det var min fru som var ivrig att jag skulle göra rollen, ­säger Tom Courtenay. Hon tyckte mycket om manuset. Vi har varit tillsammans sedan 1981 och jag känner igen en del från mig själv i filmen.

”Nu är det för sent”

Han gjorde ”Gambit” mot ­Colin Firth och ”Kvartetten” mot Maggie Smith, med Dustin Hoffman som regissör.

– Jag kunde gjort fler filmer men jag har valt bort några, ­säger Tom Courtenay. Nu vill jag gärna göra film, men då är det för sent. Ha ha ha ...

Det här är Courtenay

Född: 25 februari 1937 i Hull.

Familj: Gift med Isabel Crossley.

Fotboll: Livslång supporter till Hull.

Filmer i urval: ”Långdistanslöparen”, ”Lögnhalsen”, ”Doktor Zjivago”, ”En dag i Ivan Denisovitjs liv”, ”Påklädaren”, ”Vad hände med ­Harold Smith”, ”Sista ­beställnigen”, ”Guldkompassen”, ”Kvartetten”.

Kuriosa: Yo La Tengo har gjort en låt som heter ”Tom Courtenay”.

Aktuell: Med filmen ”45 år” på bio.