Hallström: ”Det är den bästa film jag gjort”

”Den betydde att jag träffade min fru Lena”

1 av 4
Lasse Hallström.
FILM

Nöjesbladet ställde fyra frågor till Lasse Hallström, 69, regissör till ”Mitt liv som hund”.

Han är numera bosatt i USA där han regelbundet jobbar med de allra största stjärnorna, och färdigställer just nu en film med Bradley Cooper som har premiär nästa år.

Hur ser du i dag på det från vissa kretsar ljumma mottagandet i Sverige för ”Mitt liv som hund”?

– Det roar mig att Jurgen Schildt i Aftonbladet tyckte filmen var som en ”monoton bulgarisk film” och att nån tjej i Expressen tyckte vi tog alldeles för lätt på det sorgliga. Fy fan vad fel dom hade.

Kände du revansch när det blev succé i USA och sedan överallt annars?

– Revanschen infann sig så snart jag såg köerna till biograferna. Jag trodde filmen var för svensk för att fungera internationellt.

’En av tusentals tjejer’

Varför valde du Anton Glanzelius och Melinda Kinnaman till rollerna?

Melinda gjorde en screen test på biografen Lyran, en av flera tusen tjejer som sökte. Hon stod ut från början, ingen konkurrens egentligen.

Katti Edfeldt hittade Anton i Göteborg. Jag tyckte han var lysande men hade föreställt mig en äldre kille. Det tog ett tag att tänka om.

Träffade Lena Olin

Hur ser du på filmen i dag? Vad har den betytt för dig?

– Det är den bästa film jag har gjort hittills, tycker jag. Den betydde att jag träffade min fru Lena (Olin), fick vår dotter Tora, fick en karriär i Amerika etc. Jag kan inte föreställa mig längre hur livet hade sett ut utan den.