Ronnie Sandahl om den tuffa konkurrensen

Regissören nominerad till Guldbagge

1 av 4
FILM

Regissören och författaren Ronnie Sandahl har nominerats till en Guldbagge för bästa manus för dramafilmen ”Svenskjävel”.

Som tuff konkurrens står manusförfattarna till filmerna ”Min lilla syster” och ”Tjuvheder”.

– Chanserna att vinna är okej. Jag känner mig jätteglad och stolt. Den nomineringen betyder mest för mig eftersom jag har en bakgrund i skrivandet, säger han.

Ronnie Sandahl har både regisserat och skrivit manus till ”Svenskjävel”. Långfilmsdebuten har redan prisats i ett tiotal internationella filmfestivaler bland annat i Chicago och Zurich. Men nu kan den även ta hem en Guldbagge för bästa manus den 18 januari.

– Det vore en dröm att vinna en Guldbagge förstås. Internationell bekräftelse är häftigt men emotionellt är en Guldbagge tyngre, säger han.

I samma kategori finns också Sanna Lenken och Peter Grönlund nominerade för ”Min lilla syster” respektive ”Tjuvheder”.

– Det är två jättebra filmer. Jag tänker att jag ska spela massa pengar på dem och jinxa dem. Jag vinner aldrig när tippar, säger han.

”Trodde det var ett skämt”

Att filmen inte nominerades för bästa regi eller bästa film är inget Ronnie Sandahl är besviken över.

– Det har varit ett starkt filmår. Däremot är jag väldigt förvånad över att Bianca Kronlöf inte nominerades för bästa kvinnliga huvudroll. Trodde det var ett skämt först. Hon och Malin Levanon har varit outstanding i år. Men jag är inte bitter eller sur. Jag förstår att juryn har ett svårt jobb och det är bra skådespelare nominerade.

Långfilmsdebutanten har redan umgåtts med tanken att det kan finnas förväntningar på honom nu men känner inte av någon yttre press.

– Jag har en stark inre press men funderar inte på vad jag ska göra nu.

Vad ska du göra härnäst?

– Det får jag inte säga. Men jag vill revolutionera sportfilmsgenren.

Fotnot: Ronnie Sandahl skriver även krönikor för Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM