De stoppas på stan efter ”Ove”-succén

Filip Bergs och Ida Engvolls roller har gått in i biopublikens hjärtan

1 av 3 | Foto: Robin Lorentz Allard
POPULÄR DUO Filip Berg och Ida Engvoll har fått odelat positiva reaktioner efter deras roller som den unge Ove och hans kärlek Sonja (lilla bilden).
FILM

Över en miljon har redan sett ”En man som heter Ove” på bio.

Filip Berg, 29, och Ida Engvoll, 30, har, minst sagt, noterat framgången.

– Folk säger att de har skrattat och gråtit. Att det är den bästa svenska filmen någonsin. Och några verkar nästan lite små­kära i Sonja, säger Ida Engvoll.

Det är Rolf Lassgårdsom är ­surgubben och ordningsmannen Ove i filmsuccéen som efter bara tre veckor på biograferna har passerat miljonstrecket i antalet besökare. Dessutom har den sex nomineringar inför måndagens Guldbaggegala.

Men Filip Berg och Ida Engvoll är också en viktig del av filmen.

De spelar Ove och hans hustru Sonja som unga, i filmens återblickar.

Instinkt att göra rollen

Vad lockade er att spela ­rollerna?

– 900 000 läsare av boken (skratt), säger Filip.

– Jag hade läst boken innan och kände redan då mycket för Sonja, hennes historia är ju ännu mer utmejslad i boken. När jag hörde om provfilmningen, kände jag instinktivt att jag verkligen ville ­göra rollen, säger Ida.

– När jag hade provfilmat och det sedan blev klart att Rolf Lassgård skulle göra rollen, blev jag väldigt taggad, bara på att få träffa honom, säger Filip.

Helt klart Oves Sonja

Spelar ni egentligen Ove och Sonja på riktigt, eller är ni bara ett lyckligt par i den gamle Oves tankar och drömmar?

– Vi har pratat mycket om det och kommit fram till att det är Oves bild av det som händer. ­Sonja är solstrålen, leendet, de ­röda läpparna, vad han minns. Om den Sonja finns på riktigt, det vet fan inte jag, säger Filip.

– Rolf hade ju spelat mot en gravsten, mot foton, mot minnen, jag fick en klump i halsen, i hans ögon i manus var ju Sonja så ­fantastisk hela tiden. Så skulle jag kliva in och göra henne, jag var ­jättenervös. Så jag blev skitglad när Hannes (Holm, regissören) efter första dagen sa att en i filmteamet hade sagt: Fy fan, vilken bra Sonja vi har, säger Ida.

Positiva reaktioner

Vad får ni för reaktoner från de som har sett filmen?

– Bara positivt. Somliga verkar nästan ha blivit lite småkära i Sonja. De som känner igen mig från ”Bron” har undrat varför jag hade peruk där (skratt), säger Ida – som tvärtom bar peruk i ”En man som heter Ove”.

Gratulerar till nominering

– Många tar sig tid att berätta varför de gillar ­filmen. Och gratulerar till min Guldbagge-nominering, som de tror är för Ove-­filmen, inte för ”Odödliga”. Det misstaget kan jag väl leva med, ­säger Filip.

Filip Berg om …

Lassgård & Berg.

… att spela Ove som ung:

– En vecka satt jag bredvid och nästan stalkade Rolf Lassgård, för att få det i bakhuvudet hur Ove är. Jag fick in små detaljer, som hur han säger Ööööh! Fast sedan spelar jag ju Ove som ung, när han har en annan hållning, innan tragedin.

Ida Engvoll om …

Engvoll & Larsson.

… kommande projekt:

– Jag fortsätter snart att filma två ­filmer till i den serie vi gör efter Åsa Larssons deckare. Totalt gör vi fyra filmer för TV4. Där byter jag utseende igen, har kort ljust hår (skratt).

ARTIKELN HANDLAR OM