”Alla är chanslösa mot Ove”

Nöjesbladets experter Sandra Wejbro och Jan-Olov Andersson tippar kvällens vinnare

1 av 5
Rolf Lassgård i ”En man som heter Ove”.
FILM

■ ■ Dags för Guldbaggegalan igen, direktsänd i SVT1.

■ ■ Blir publiksuccéen ”En man som heter Ove” största vinnaren även här?

■ ■ Vilken film blir annars galans stora vinnare?

■ ■ Nöjesbladets Sandra Wejbro och Jan-Olov Andersson tippar vilka som går hem med guldbaggarna i kväll.

En hemlös missbrukare är ändå den säkraste vinnaren

Jan-Olovs val:

Jan-Olov Andersson.

Bästa film: ”En man som heter Ove”. Juryn borde ha svårt att blunda för en film som har humor, allvar, djup i personporträtten, suveränt skådespeleri och så uppenbart kommunicerar med en stor publik. Det är ju det film ska göra.

Bästa regi: Peter Grönlund. Då ”Tjuvheder” fick sex nomineringar, men nobbades i kategorin Bästa film, lär Grönlund, som så suveränt dessutom har guidat ett stort antal amatörer i viktiga biroller, ligga bra till för regipriset.

Bästa kvinnliga huvudroll: Malin Levanon. Har gått 150 procent ”all in” i rollen som hemlösa missbrukaren Minna. Ett oförglömligt kvinnoporträtt. Galans säkraste vinnare.

Bästa manliga huvudroll: Rolf Lassgård. Popstjärnan Ulrik Munther gör en stark debut. Filip Berg imponerar också i ”Odödliga”. Men ingen har en chans mot Lassgård, som med sådan enorm närvaro förkroppsligar surgubben vars hjärta så småningom tinas upp.

Bahar Pars.

Bästa kvinnliga biroll: Bahar Pars. Hennes iranska invandrare Parvaneh får surgubben Ove att öppna sig. Hon gör mer ett starkt porträtt av en normal människa, än en exotisk färgklick. Men vill juryn fördela rösterna så att alla filmer ska få något, är både Eva Melander och Amy Deasismont tänkbara (och inte oförtjänta) vinnare.

Bästa manliga biroll: Mats Blomgren. Gör väl något av sitt livs roll i ”Efterskalv”, som pappan som inte riktigt förmår, eller kanske inte ens vill, stötta sin son när han återvänder från ett fängelsestraff.

Bästa manus: Ronnie Sandahl för ”Svenskjävel”. Det är inte för att han är min Aftonbladet-kollega jag tycker han förtjänar priset. Han är den förste som träffsäkert skildrat den nya tid när unga svenskar blivit norrmännens underklass.

Bästa foto: Linda Wassberg. Som helhet hade nog många väntat sig mer av Linda Aschans ”Det vita folket”, men det går inte att klaga på bildspråket, särskilt med tanke på den klaustrofobiska miljö där handlingen utspelas.

Bästa klipp: Kristoffer Nordin för ”Tjuvheder”. Men Hanna Lejonqvist för ”Min lilla syster” kan för min del lika gärna vinna.

Bästa kostym: Camilla Thulin för ”En underbar jävla jul”. Dels känner nog juryn dåligt samvete för att Helena Bergströms succéfilm är så förbisedd, dels är det inte så jäkla lätt att klä många männi­skor snyggt på ett sätt så det ändå inte ser uppklätt ut.

Bästa ljud: Andreas Franck. Vinnare 2012 och 2015. Spelar väl ingen större roll om han i år, dubbelt nominerad som han är, vinner för ”Det vita folket” eller ”Jönssonligan - den perfekta stöten”.

Bästa smink: Eva von Bahr och Love Larsson för ”En man som heter Ove”. Häromdagen Oscars-nominerade för ”Hundraåringen…”. Förlorade sensationellt Guldbaggen för den. Det gör de inte i år.

Bästa originalmusik: Benny Andersson för ”Cirkeln”. Vinner inte för vem han är, utan vinner för att den han är, står i en klass för sig.

Bästa scenografi: Matilda Afzelius för ”En underbar jävla jul”. Hennes överdådigt juliga miljö är helt suverän.

Bästa visuella effekter: IXOR, bolaget bakom ”Cirkeln”, där övernaturligheterna aldrig kändes som ett konstigt ansträngande inslag.

”Kung Fury”

Bästa kortfilm: ”Kung Fury”. Världssuccéen står i en klass för sig.

Bästa dokumentärfilm: ”Jag är Ingrid”. Klart att Stig Björkman, på ålderns höst (77 år), ska ha en bagge för sin fina dokumentär ”Jag är Ingrid”. Men Filip & Fredriks dokumentär om det somaliska bandylandslaget borde ha varit med här.

Bästa utländska film: ”Carol”. Fast den allra bästa - ”Birdman”, var ju inte ens nominerad.

Han är desperat, varm och butter – alla älskar Lassgård

Sandras val:

Sandra Wejbro.

Bästa film: ”En man som heter Ove”. Storfilmen tar nog hem det här, även om ”Efterskalv” kan överraska. ”Ove” är något så ovanligt som en hit både publikt och kritikermässigt.

Bästa regi: Peter Grönlund. Han har med perfekt fingertoppskänsla lyckats matcha en majoritet av amatörskådespelare med några professionella i ”Tjuvheder”. Känslan är nästan dokumentärt realistisk.

Bästa manliga huvudroll: Rolf Lassgård. Munther är lysande i ”Efterskalv”, men det här är en kategori som ägs av Lassgård i ”En man som heter Ove”. Hans Ove är varm, desperat och butter. Alla älskar Lassgård.

Malin Levanon.

Bästa kvinnliga huvudroll: Malin Levanon. Hon har haft ett fenomenalt filmår, magnifik i både nominerade ”Tjuvheder” och ”Flocken”. Det här är utan tvekan hennes pris.

Bästa manliga biroll: Mats Blomgren. Som Ulrik Munthers ensamstående pappa i ”Efterskalv” lyckas han kombinera en förtvivlad svårighet att kommunicera med rörande omtänksamhet och kärlek.

Bästa kvinnliga biroll: Bahar Pars. Hon bär upp rollen som den nya grannen i ”En man som heter Ove” med humor, värme och pondus. Ett av årets stora filmgenombrott.

Bästa foto: Linda Wassberg för ”Det vita folket”. Hon lyckas fånga kylan i snölandskapet och instängdheten i det underjordiska förvar de utvisade vistas i.

Bästa manus: Sanna Lenken. Svår kategori, men jag kan tänka mig att Lenkens till viss del självbiografiska manus för ”Min lilla syster” kan prisas här.

Bästa scenografi: Matilda Afzelius. ”En underbar jävla jul” ramas överdådigt in av en gammal tants samlarmaniska dödsbo kombinerat med ett nervöst par som gått bananas med julpyntet.

Benny Andersson.

Bästa originalmusik: Benny Andersson. Gjorde musiken till ”Cirkeln” väldigt fin.

Bästa kostym: Mia Andersson. Lyckas klä Stockholms gatuvärld i ”Tjuvheder” så att det känns extremt trovärdigt.

Bästa klipp: Kristoffer Nordin. Det är en svår kategori, men tippar att ”Tjuvheder” tar hem den här.

Bästa smink: Eva von Bahr och Love Larsson. Den nyligen Oscarsnominerade duon lär vinna för Lassgårds gubblook i ”En man som heter Ove”.

Nominerade till bästa visuella effekter: IXOR. De övernaturliga inslagen i ”Cirkeln” är riktigt snyggt gjorda.

Bästa ljud: Andreas Franck. Nominerad för både ”Det vita folket” och ”Jönssonligan – den perfekta stöten” så han borde ha en stor chans att vinna.

Bästa kortfilm: ”Kung Fury”. Blev en viral succé redan som trailer och lyckades med mycket kärlek (och lite hjälp från skaparen David Sandbergs mamma) bli en fantasifull och rolig film.

Bästa dokumentärfilm: ”Jag är Ingrid”. Vacker skildring av både människan och skådespelaren Ingrid Bergman.

Bästa utländska film: ”Timbuktu”. Något så ovanligt som en fransk-mauretansk film om hur en islamistisk terrorgrupp ockuperar Timbuktu. Poetisk och grym.