Regissören fast i Indien - missar filmgalan

”Vi fick ett problem i produktionen”

1 av 5 | Foto: MATS AXBY
FILM

Filmen ”En man som heter Ove” är flerfaldigt Guldbaggenominerad.

Men regissören Hannes Holm är fast i Indien och kunde inte komma i kväll.

– Jag hade ordnat med flygplan, transport och allting, säger han.

Regissören Hannes Holm, 53, som står för regi i filmen ”En man som heter Ove” missar kvällens Guldbaggegala på Cirkus i Stockholm.

 – Jag skulle ha kommit. Jag hade verkligen jätte-, jättegärna velat gå och hade ordnat med flygplan, transport och allting men tyvärr så håller vi på att förbereda ”Delis vackraste händer” och fick ett problem i produktionen, jag kunde bara inte åka. Så jag står inför ett av mitt livs största monumentala ångestattacker för jag hade jättegärna velat vara med gänget i kväll, säger Hannes Holm.

”En man som heter Ove” är nominerad i nio olika kategorier som ”Bästa film” och ”Bästa manliga huvudroll” och nu hoppas Hannes Holm på vinst.

– Jag kan säga så här. Skulle Ove vinna bästa film, skulle det innebära en stor framgång, inte bara för de som har gjort filmen, det hade även varit en frisk fläkt för hela Sveriges filmvärld, men jag har svårt att tro att det skulle inträffa å andra sidan, säger han.

Varför?

– För att det råder sådan snobbism fortfarande inom den svenska filmvärlden och särskilt från Svenska Filminstitutets sida. Folk tror fortfarande att det är svårare att göra så kallad svår film och att det är lättare att göra film som många ser. Jag vet inte riktigt varför men både jag och Helena Bergström (regissör för ”En underbar jävla jul” reds.anm) har kämpat arslet av oss för att göra de här filmerna så bra som möjligt.

Blev inte nominerad för ”Bästa regi”

Själv blev han utan Guldbaggenominering i kategorin ”Bästa regi”.

– Det är trist fast jag är så van. Jag fick väl nomineringar förut men har aldrig vunnit, men samma sak där, filmen anses inte lika svår och då blir man inte nominerad. Det är en väldigt konstig tankegång. För mig är jobbet minst lika svårt varje gång, det är inte så att jag gör ”Sune”-filmer med vänsterhanden utan då ska man göra film som en hel familj ska tycka är rolig och det är rätt svårt att täcka in. Det är klart, där har juryn valt fel, säger han.

Men din frånvaro i kväll är inget statment?

– Inget statment på något sätt. Utan mer en stor sorg att inte få stå och titta på om till exempel Rolf Lassgård vinner en Guldbagge i kväll och i alla fall få känna hur den känns att hålla i den, säger han.

Rolf Lassgård: ”Jättetråkigt att han inte är här”

Just nu minglar hans kollegor på Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm och skådespelaren Rolf Lassgård, 60, tycker att det är tråkigt att Hannes Holm inte kunde komma.

– Det är jättetråkigt, men han är väldigt långt borta så det är ingenting att göra något åt, säger han.

Fast de har haft kontakt.

– Jag skrev till honom att jag inte har gjort någonting med den här karaktären utan honom. Så det känns lite tomt.

Borde han ha blivit nominerad?

– Ja, de sprider väl nomineringarna också men man ska komma ihåg att det var länge sedan en film som når så stor publik får många nomineringar. De är glädjande för det här är en stark film som når mycket folk. Sen är det upp till juryn att det inte bara är tomt skrammel, säger Rolf Lassgård.

Bahar Pars som spelade Parvaneh i ”En man som heter Ove” är nominerad för ”Bästa kvinnliga biroll” och kommenterar Hannes Holms frånvaro.

– Vad hände med honom? Fick han ont i magen? Han fick typ diarré, vet inte. Förlåt mig Hannes Holm. Han fanns med i mitt tal men nu blir jag kanske tvungen att stryka honom, säger hon och skrattar.

Läs allt om Guldbaggegalan:

VINNARINTERVJUER: ”Munther förtjänar en bagge”

LIVECHATT: Sandra Wejbro rapporterar direkt

TIPPNING: Experterna om vem de tror vinner

BAHAR PARS: Sverigedemokrater har skrivit

LASSGÅRD: Konstigt att de avbröt talet

HEDERSPRISTAGAREN: ”Jag är glad och lycklig”

DAVID HASSELHOFF: Jag fryser ju arslet av mig

FAST I INDIEN: Regissören missar filmgalan

VISADE FINGRET: Tittarna rasar över gesten

POLITSKT TAL: Han gav en känga till statsministern

LASSGÅRD: Kärlekstal efter baggevinsten

GLÄDJEVRÅL: Här tar hon bästa kvinnliga huvudroll

TV: Här är galans 8 bästa klipp

INGEN BAGGE: Oväntat att Benny Andersson inte fick pris

ARTIKELN HANDLAR OM