Filmregissören Ettore Scola är död

1 av 3
Aftonbladets Jan-Olov Andersson med stjärnregissören 2013.
FILM

En av filmhistoriens verkligt stora har dragit igen ­ridån.

Ettore Scola, 84, lämnade livet bakom kameran i går.

– För mig gjorde han världens bästa film, säger Aftonbladets recensent Jan-Olov Andersson.

Ettore Scola var en ikon i den italienska filmbranschen, och en av de riktigt stora regissörerna även i ett världsperspektiv – nominerad till fem Oscars, och med en Golden Globe i handen för ”En alldeles särskild dag” 1978.

I över 40 år tillhörde han Italiens främsta regissörer – en jämlike till Fellini, Bertolucci, Visconti och Vittorio de Sica.

– För mig gjorde han världens bästa film, ”Vi som ­älskade varann så mycket” från 1974, säger Jan-Olov Andersson.

– Det är den perfekta ­romantiska komedin. Filmen utspelas under 30 år från andra världskriget och framåt. Genom tre män, som alla älskar och är ihop med samma kvinna under olika tidsperioder, får man samtidigt en historia om Italiens utveckling under samma tid. En fantastisk film.

Flera klassiker

Ettore Scola gjorde fler klassiker: ”Fula skitiga, och elaka” (1976), blev en rå, rolig och extremt välspelad film om italiens fattigaste. I ”En alldeles särskild dag” lät han fascisthustrun Sophia Loren möta en homosexuell granne (Marcello Mastroianni ) i ett kammarspel blott gardiner från ­stöveltrampen på gatorna nedanför.

År 2013 fick Jan-Olov ­Andersson träffa Ettora ­Scola, då 82.

– Det var på Venedig-­festivalen, med vad han ­redan då hade bestämt skulle bli hans sista film, som på svenska väl ungefär hade hetat ”Vad märkligt att heta Federico: Scola förklarar Fellini”. Det var en magisk hyllning till hans regissörskollega Federico Fellini.

– När jag då berättade för honom att han hade gjort ­alla tiders bästa film med ”Vi som älskade…”, sa Scola: Det finns många bättre filmer. Du överdriver bara för att göra en gammal man glad. Fast han såg rätt glad ut, på riktigt, säger Jan-Olov ­Andersson.

Ettore Scola föddes i ­Trevico i Italien 10 maj 1931 och gick bort i Rom i går kväll. Han gjorde sammanlagt 39 filmer.

ARTIKELN HANDLAR OM