Bale: Min fru är min bästa investering

Stjärnan spelar finansman på bio men har noll koll på sin egen ekonomi

1 av 2
Christian Bale, 41, och hustrun Sibi Blazic, 45, har varit gifta i 15 år. De träffades när hon arbetade som assistent till hans vän, skådespelaren Winona ­Ryder. Under inspelningen av ”The dark knight rises” var Blazic stuntchaufför – hon körde en av polisbilarna som jagade Bales Batman genom Gotham.
FILM

Christian Bale har ­inte gått en dag i skolan sedan han var 16.

I det verklighetsbaserade och stjärnspäckade komedidramat ”The big short” spelar han finans­geniet Michael Burry.

– Hade det inte varit för min fru hade jag varit pank i dag, ­säger han när Nöjesbladet ­möter honom i Beverly Hills.

Bale, 41, är den förste att medge att skillnaderna mellan honom och hans rollfigur i filmen om den senaste finanskrisen är milsvida.

– Jag träffade Mike före inspelningen. Vi pratade i åtta timmar. Det var en fantastisk konversation, men det mesta gick in här och ut där, säger han och pekar på ­sina öron.

Kände han sig trög är det inte något han behöver skämmas över. Wall Street och hela den samlade finansvärlden förstod inte heller Burry när han redan 2005 först räknade fram och ­sedan spekulerade i att den höga upplåningen och de uppblåsta huspriserna i USA skulle spricka 2007.

– De som tog rygg på honom, och det var några stycken, ­ tjänade sjukt mycket pengar, ­säger ­Bale.

Andra finansrullen

”The big short” med Brad Pitt, Ryan Gosling och Steve Carell är inte Bales första inblick i finansvärlden. Han fick sitt internationella genombrott med huvud­rollen i den kontroversiella ”American psycho”.

– Inför den filmen åkte jag till Wall Street och träffade börsmäklare. Men Mike är tvärtemot de ­typerna. Han är lågmäld och ser sig absolut inte som någon hjälte.

– Det var antingen bedrägeri ­eller inkompetens som skapade den situation som Mike och andra drog nytta av.

Imponerad av Burry

Det märks att Bale är imponerad av personen han porträtterar. Han berättar om honom med ­inlevelse, nästan med lite stolthet.

– Han var neurolog men tyckte inte att det var utmanande nog. När han blev uttråkad startade han ett litet investeringsföretag på nätet.

Som filmen visar är det inte ­bara det som gör Burry excentrisk. Den numer geniförklarade investeraren som lider av aspergers och är blind på ena ögat är militant när det gäller klädseln.

– Han kan bara ha en viss sorts shorts på sig och en viss sorts ­gitarr-T-shirts. Han bär speciella sandaler, avskyr strumpor och äger bara en kostym.

Frun – och motorcykeln

Burrys bästa investering dokumenteras i filmen. På frågan vad Bale tjänat bäst på svarar skådespelaren instinktivt:

– Att gifta mig med min fru. ­Utan henne hade jag varit pank. Jag har ingen som helst läggning för affärer. Men det har hon. Så bästa investeringarna är min fru och en crossmotorcykel – båda för glädjens skull.

NÖJESBLADET MÖTER

Vem: Christian Charles Philip Bale.

Var: På Beverly Hills-hotellet Four Seasons.

Varför: Lansering av det stjärnspäckade komedidramat ”The big short”.

Hur var han: Bale blir lättare och lättare att ha att göra med.

ARTIKELN HANDLAR OM