Skandal-vd:ns ”högra hand” sparkas från SF

1 av 4 | Foto: SF STUDIOS
Jonas Fors.
FILM

Sexskandalerna fortsätter att plåga SF Studios.

Nu utreds situationen med internsamtal, i dag sparkades ännu en medarbetare, den sparkade vd:n Jonas Fors högra hand, enligt SVT:s Kulturnyheterna.

–  Det är viktigt att återupprätta det förtroende som rubbats, säger David Salsbäck hos ägarna Bonnier AB.

Ett tjugotal kvinnor, tidigare anställda vid SF Studios, vittnade i förra veckan om en grabbigt sexistisk kultur i Bonnierföretaget, i en granskning av SVT:s Kulturnyheterna.

Samtidigt har framstående filmprofiler som Hannes Holm och Anna Serner kritiserat företaget för girighet.

Skandalen tvingade bort vd:n Jonas Fors, han sparkades av ägarna. Nu tvingas också en av företagets affärsutvecklare bort från SF Studios, uppger SVT.

”Det stämmer att han lämnat SF Studios. Han har under de senaste åren arbetat med ett uppdrag som nu avslutas”, skriver den tillförordnade vd:n Frida Westerberg i ett mejl till Kulturnyheterna.

Ägaren: Vi tar vårt ansvar

Ulrika Saxon, styrelseledamot i SF Studios, har inte svarat på Nöjesbladets frågor. David Salsbäck, kommunikationschef hos ägarbolaget Bonnier AB, menar att man tar skandalen på allvar.

– Det visade sig ju inte minst i styrelsens beslut om vd-skifte, i slutet av förra veckan.

Det ansvarsfulla att göra nu är att skaffa sig bästa möjliga kunskap om sakläget. Då räcker det såklart inte att enbart gå på de uppgifter vi sett i media, säger han.

Nu pågår interna samtal med medarbetarna på SF Studios för att kartlägga situationen. Han påpekar också att SF Studios har kvinnor på ett flertal av de absolut mest centrala posterna och med 60 procent kvinnliga medarbetare.

”En organisation i sönderfall”

Både Fors och den nu sparkade mannen anställdes i samband med SF:s köp av produktionsbolaget Tre vänner, som ligger bakom succéer som ”Svensson Svensson” och ”Cleo”, 2013.

Kjell Sundvall menar att SF Studios styrelse inte har något annat val för att ha kvar något förtroende.

– Utvecklingen om man tittar på den utifrån är tragisk. SF Studios är en organisation i sönderfall. Det bygger på förtroende att de pengar man får görs film för och att det syns på duken och inte stoppas i bolagets ficka. Det här är en konsekvens av en ledning som inte älskar film och gör business istället, sa han till Nöjesbladet förra veckan.

”Viktigt att återupprätta förtroendet”

David Salsbäck på Bonniers ser allvarligt på kritiken från filmsverige.

– Vi ser naturligtvis att SF är beroende av att kunna samarbeta med branschens bästa människor, och att det är viktigt att återupprätta det förtroende som rubbats.

Efter petningen av Jonas Fors var Hannes Holm mer positiv.

– Jag är givetvis glad för ett klokt beslut av Bonniers som jag är övertygad om kommer resultera i bättre filmer, skrev han i ett sms.

ARTIKELN HANDLAR OM

SF Studios