Förtrollande filmmagi för alla bioälskare

Så bra är ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem”

FILM

Harry Potter-vännerna får ett nytt generöst äventyr när Joanne Rowling bygger ut sin magiska värld.

Vi möter läroboksförfattaren Newt Scamander som sammanställer kursboken ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem”, senare obligatorisk på Hogwarts. Nu är det 1926 och Newt Scamander anländer till New York med en resväska full av märkliga varelser.

Charmigast är en nifflare, tjuvaktig som en skata. Vi får också se en mörtlapp, inte gullig på något vis. Puckelhorn och månkalvar och många, många andra. Man kan nynna den fina visan av Olle Adolphson/Beppe Wolgers: ”Du tror inte på det här eller hur, men filmen handlar om okända djur. Några är stora som hus eller så men de flesta är små mycket små, mycket små.”

Humor. Men också ondska.

I upptakten ser vi något otäckt som likt en stormvind ödelägger människor och hus. Tidningsrubriker i den magiska världen berättar att den onde Gellert Grindelwald härjar i Europa.

I USA är trollkarlsvärlden rädd att upptäckas. De har strikta ordningsregler som Newt Scamander råkar bryta direkt. Newt vill rädda sina fantastiska vidunder från utrotning, men de upplevs som ett hot.

I New York håller en fanatisk kvinna (Samantha Morton) tal på gatorna mot häxor, inspirerad av häxprocesserna i Salem på 1600-talet. Hon styr adopterade barn som behandlas strängt.

Newt möter några sympatiska systrar med magiska krafter, samt Jacob Kowalski som vill starta bageri. Jacob är en världsling, sådana som i Europa kallas mugglare, och han upptäcker den magiska världen i samma takt som biopubliken.

Det är skicklig berättat. J K Rowling har skrivit manus direkt för bio, filmmakarna är veteraner från Harry Potter-filmerna. Vi känner igen oss fast tiden, staden och huvudpersonerna är nya.

Bland värdslingarna finns en otäck politiker, uppbackad av pappa tidningsägaren. Historien har plats för lite romantik, men mest är det äventyr i en snyggt flätad intrig som växlar mellan tre huvudspår.

Newt  Scamander är en intressant mix av tankspridd professor och superhjälte. Trollstavarna sprakar magiskt för att stoppa ondskan. Ett underhållande fantasins fyrverkeri.

FAKTA

Så bra är filmen

Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Regi: David Yates, med: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Colin Farrell, Dan Fogler, Alison Sudol, Carmen Ejogo, Ezra Miller och Samantha Morton.