”Det finns en Bilbo-grav i min hemstad”

Lee Pace om bioaktuella ”Hobbit” – och hur filmmagi förvandlade en häst till en älg

1 av 4 | Foto: AP
Allvarligt talat Lee Pace spelar alven Thranduil i ”Hobbit”-filmerna. ”Jag älskar att förvandla mig, att spela någon som är mycket annorlunda från mig själv”, säger han.
FILM

WELLINGTON. Lee Pace går från storfilm till storfilm. ­”Twilight”. ”Guardians of the galaxy”. Och alvkungen Thranduil i ”Hobbit – ­Femhäraslaget”.

Thranduil är en farlig sorts alv.

– Jag ser honom som ett vilddjur i skogen, säger Lee Pace. Han är en grym krigare och slåss som en matador. Han inte bara ­dödar ­tjuren, han torterar den.

Biopubliken mötte Thranduil först i ”Hobbit: Smaugs ödemark” där hans trupper fångade in dvärgarna i Mörkmården. Thranduil hamnade i konflikt med sin son Legolas och alv­soldaten Tauriel.

I ”Hobbit: Femhäraslaget” gör han en storslagen entré på en ­gigantisk älg.

– Jag red på en stor häst som heter Moose under inspelningen. Det var en Clydesdale, den största hästen på Nya Zeeland. Med hjälp av ­digitala effekter blev det en älg, säger Lee Pace, 35.

Vi är på inspelningen av ”Femhäraslaget” på ett berg utanför Wellington. Där har ruinerna av staden Dal byggts upp. Det har varit blodiga ­strider och nu ­filmas en stund av stillhet i slaget.

Tittar på de döda

Kameran ligger först på ­orcher och människor som slåss i en trång gränd.

Den glider över dem och förbi en massa lik på gatorna fram mot det lilla torget där Thranduil går sakta. Han stannar och tittar på alla ­döda och ger order om att samla styrkorna.

En alv blåser i ett horn.

Många kommer springande in på torget och ställer upp bakom Thranduil, samtidigt som vi ser Gandalf komma på en annan ­gata mot den springande folkhopen. Han går fram till alvkungen och ber denne skicka någon för att varna dvärgarna om att en orch-­armé anfaller.

– Skicka en ryttare till ­Ravenhill för att varna Thorin, säger Ian McKellen/Gandalf.

– Varna honom gärna. Men jag ger mig av. Vi har slösat tillräckligt med alvblod för att försvara det här fördömda landet. Inte mer, säger Lee ­Pace/Thranduil.

Det är en lång tagning. En ­minut och 25 sekunder, med ­kameror som fångar scenen från flera vinklar.

Thranduil vill inte kriga mer utan ha tag i ett värdefullt halsband från berget. Han går iväg och Gandalf blir arg.

Stopp.

Filmarbetarna gör i ordning torget för en ny tagning. Peter Jackson pratar med Ian ­McKellen och visar sedan Lee Pace ­exakt hur han ska röra sig över torget.

När scenen är klar kommer skådespelaren över för att prata. Han är mycket entusiastisk.

– Det är mycket ovanligt att ­arbeta så här, att få bygga en karaktär över tre års inspelning, säger Lee Pace.

”Övade in annan röst”

Han hyllades för en tidig roll i ”Soldiers girl” 2003, och för kultfilmen ”The fall” 2006. Han har synts både i romantiska komedier och otäckare spänning.

– Jag älskar att förvandla mig, att spela någon som är mycket annorlunda från mig själv. Jag övade in rörelser och en annan röst. Smink, kläder, svärd, peruk, öron – det är så många inblandade som ­skapar Thranduil. Jag är bara en liten del av det.

Han tycker det är kul med alla fans av Tolkiens värld. Han förstår att biobesökarna vill bli ­besatta och gillar att hamna i samtal med dem.

– Det är kul att folk engagerar sig så mycket och jag är stolt över att vara en del av ”Hobbit”. Jag tycker filmens ­teman är goda och upplyftande. En liten till synes betydelselös varelse kan göra skillnad, säger Lee Pace.

Fick boken av sin pappa

Som ung fick han boken ”The Hobbit” av sin pappa. Det finns en märklig koppling till deras hemstad.

– Jag är från Chickasha i Oklahoma och på kyrkogården i den staden finns en gravsten där det står Bilbo Baggins.

ARTIKELN HANDLAR OM