Katten

FILM

<1plus/> Amerikansk barnfilm i regi av Bo Welch, med Mike Myers, Kelly Preston, Alex Baldwin, Dakota Fanning m fl. Dubbad till svenska av Joakim Jennefors, Emil Smedius m fl.

 I USA är Dr. Seuss (riktigt namn Theodore Seuss Geisel, 1904-1991) en av alla tiders mest omtyckta barnboksförfattare. Här i Sverige finns han utgiven, men är nästan helt okänd.

  Att döma av de filmer som gjorts efter hans böcker - den bullriga "Grinchen - julen är stulen" (2000) med Jim Carrey som ett grönt monster som vill störa julfriden - och den här, skulle man kunna tro att han var påtänd när han skrev böckerna.

  Eller också är det filmens regissör, scenograf och effektmakare som stoppat i sig något olagligt. Husen och dess inredning påminner om gigantiska dockskåp i pastellfärger. I den miljön brakar en talande stor katt med magiska krafter rakt in och förändrar under en dag livet för några barn.

  Historien är full av galna och fantastiska uppslag och påhitt, men sättet som filmen är gjord på - tonen är fullkomligt hysterisk - gör att man snarare blir utmattad än road. De positiva budskapen (syskonkärlek, att ta ansvar för sina handlingar) drunknar i alla effekter. Och Mike Myers, gömd bakom en kattkostym, blir ganska snabbt betydligt tjatigare än Jim Carreys gröna monster i Grinchen-filmen.

Jan-Olov Andersson