Kyrkogårdsön

FILM

<2plus/> Svensk UNGDOMSFILM i regi av Daniel Möllberg och Martin Forsström, med bl a Leif Andrée, Lotta Ramel, Torsten Wahlund, Lakke Magnusson, Kasper Lindström, Jim R Kjellgren och Helena Jacobsson.

I Stockholms skärgård jagar svenska marinen ubåtar. Det är 1985 och Olof Palme är statsminister och några ungdomar på sommarsemester blir nyfikna på vad som rör sig på nätterna. Ubåtar? Smugglare?

”Kyrkogårdsön” är gjord med inte alltför mycket pengar av debuterande Daniel Möllberg och Martin Forsström som också skrivit manus ihop med producenten Richard Paulson.

Allt är uppenbart riktat mot en yngre publik, och som en Fem på äventyr-historia funkar den hyggligt. Det är sommarstämning och spänning, barnen trovärdigt nyfikna och våghalsiga. Vuxenskådespelarna är proffsiga Leif Andrée, Lotta Ramel och Torsten Wahlund. Bitvis är det otäckt.

Intrigens vändningar ska inte avslöjas. Jag erkänner att jag blev överraskad, vilket ofta är bra, men vet inte om jag tycker historien är vettig med facit i hand. Men en välgjord debut med små medel.

Jens Peterson