Hisnande äventyr, hokus pokus & romantik

1 av 2
FILM

Kanske har man liksom förträngt att de tre första filmerna också hade sina svackor. Och så har man väl skruvat upp förväntningarna lite för mycket, det blir lätt så när man har längtat efter att få sig lite filmeskapism till livs.

Börjar dramatiskt

Ungefär två tredjedelar av fjärde Indiana Jones-filmen är verkligen också ett gammaldags matinéliknande äventyr. Börjar dramatiskt i Nevada-öknen 1957 mitt i USA:s atombombsexperiment. Fortsätter till universitetet där Indiana Jones (Harrison Ford) undervisar i arkeologi. Han stöter ihop med uppkäftige ynglingen Mutt (Shia LaBeouf) och av diverse skäl slår de följe till till Peru, där den klassiska kristalldödskallen med sina magiska krafter ska finnas. Hack i hälarna följer en grupp sovjetiska agenter och militärer under ledning av den grymma Irina Spalko (Cate Blanchett, i bisarr frisyr). Det bjuds på några riktigt spektakulära actionsekvenser och när äventyrerskan från första filmen, Marion (Karen Allen), dyker upp, blir det både romantiskt, känslosamt och roligt.

Tjatigt kutande

Men sista halvtimmen planar filmen ut. Mycket övernaturligt hokus pokus och ett tjatigt kutande bland spindelväv och mumier i katakomber, tempel och grottor.

FAKTA

Indiana Jones och kristalldödskallens rike

Amerikansk äventyrsfilm av Steven Spielberg, med Harrison Ford, Cate Blanchett, Ray Winstone, John Hurt m fl.

ARTIKELN HANDLAR OM