Full fart – och överdos av färg

Wachowski-bröderna tycks ha fått fullständigt spel i Speed Racer

FILM

Amerikansk barn- och ungdomsfilm av Andy och Larry Wachowski, med Emile Hirsch, Christina Ricci, John Goodman, Susan Sarandon, Matthew Fox m fl.

Det är kanske inte alltid så nyttigt att få allt man pekar på. Brödraduon bakom ”Matrix”-trilogin har dragit in så mycket kulor till sina producenter att de nu fått sådär 700 miljoner kronor för att återskapa den animerade japanska 1960-talsserie de var som förhäxade av som barn.

Wachowski-bröderna tycks ha fått fullständigt spel i sin ambition att piffa upp den otroligt simpla handlingen, om en godhjärtad familj som konstruerar och kör racerbilar och utmanar det stora företagets bilar och förare.

De blandar datoranimation och riktiga skådespelare (som uppträder som stela dockor) och har sedan skrapat av alla grälla pastellfärger som finns i Miami Beachs Art Deco-kvarter, blandat dem i en framkallningslåda och kört filmen genom den. ”Speed Racer” är så färgglad att man får huvudvärk.

Där finns en sidohistoria om en död storebror och där finns en apa som ”rolig” sidekick, men det är så dumt att jag inte ens orkar gå in på det.

Det känns lite som Hjälp, de krympte filmrecensenten, placerade honom i en leksaksbil, satte dem i en bilbana, stoppade in den i ett tv-spel och lät sedan en elak unge köra bilen runt, runt, runt i två timmar och en kvart.

Men det går väl inte att förneka att det rent tekniskt är väldigt skickligt gjort. Och min 9-årige son och hans polare älskade verkligen filmen för alla serietidningsliknande actionscener.

Jan-Olov Andersson