Tropic Thunder

FILM

Amerikansk komedi i regi av Ben Stiller, med bl a Ben Stiller, Robert Downey Jr och Jack Black.

?Hur fåniga är filmstjärnor?

Ben Stiller har haft många år på sig att iaktta Hollywood, och hans bild här av skådespelarna och branschen är skoningslöst cynisk. Det börjar före filmen. Fyra fejkade trailers gör reklam för påhittade projekt och presenterar huvudpersonerna. Hur kul som helst.

Ben Stiller spelar actionstjärnan Tugg Speedman som gjort en serie ”Scorcher”-filmer där han räddar världen.

Jack Black är komiker som gjort succé genom att spela alla medlemmarna i en fisande familj, modell Eddie Murphy.

Robert Downey Jr är en femfaldig Oscarvinnare från Australien, aktuell som homosexuell munk på medeltiden.

Brandon T Jackson är rapparen Alpa Chino som säljer läsk och skryter om alla tjejer han ligger med.

Nu ska de göra en krigsfilm, byggd på en händelse under Vietnamkriget. Downey Jr:­s rollfigur har fått för sig att han ska spela en svart soldat, opererat huden och pratar en grotesk sydstatsdialekt.

Nick Nolte spelar soldaten som skrev ned sina upplevelser. Steve Coogan är den brittiske regissören som redan efter några dagar ligger en månad efter inspelningsschemat.

Noltes rollfigurs förslag: Skicka ut skådespelarna i riktiga djungeln. Filma dem med handkameror. Upplev allt på riktigt.

Så blir det, men något händer som gör att filmstjärnorna hamnar i riktig fara. Utan att fatta allvaret förrän det gått för långt.

En del är väldigt roligt. Annat mest gapigt. ”Tropic thunder”är nästan en ”Spinal Tap” om Hollywood, men saknar de där mer lågmälda pinsamheterna som Christopher McGuests låtsatsdokumentärer eller ”Extras” har.

Men bara att se Tom Cruise som tunnhårig rundmagad dansande ondskefull svärande producent är värt ett biobesök.

Jens Peterson