Niko – På väg mot stjärnorna

FILM

Finsk animerad barnfilm av Michael Hegner och Kari Juusonen. Dubbad till svenska av Axel Karlsson, Lars Deijert, Sharon Dyall, Andreas Nilsson m fl.

Finska filmer är sällan några kioskvältare på svenska biografer. Mina barn (8 och 9 år) var dessutom rätt skeptiska till något som handlade om en liten renpojke och hans flock, som lever i skuggan av jultomtens fjäll.

Det dröjde inte länge förrän de satt som tända ljus, helt absorberade av historien.

Och den här rekorddyra finska produktionen, såld till ett hundratal länder, har faktiskt så mycket av tidlös sagostämning över sig, att den med en Disney-koncerns pr-apparat säkert skulle kunna bli en världssuccé.

Animationen långt från Pixar-klass – så mycket pengar fanns det inte – men det strama bildspråket går fint ihop med miljön, de karga och snöfyllda fjällen där enbart renar, glupska vargar och tomten och hans speciellt utvalda flygande renar lever.

Filmen har faktiskt alla ingredienser man vill ha av en bra barnfilm. En mot-alla-odds-historia med starka känslor. Hånade renpojken Niko vill visa för tvivlarna att han är en tuffing, precis som hans saknade far, som ryktas vara en av tomtens renar.

Här finns spänning, det blir ganska otäckt med vargarna ibland. Och humor, med kul bifigurer och så är tomtens renar coola festprissar, alltid redo att sjunga en refräng.

Jan-Olov Andersson