Zoo-rymlingarna har vässat formen

Madagaskar 2 är snäppet bättre än första filmen

FILM

Amerikansk animerad barnfilm av Eric Darnell och Tom McGrath. Dubbad till svenska av Björn Kjellman, Anders Lundin, Regina Lund, Michael Nyqvist m fl.

Sällan har väl en trailer skapat en sådan nyfikenhet och lust hos barn som den som rullat hela hösten för ”MadagaskarÌ´1;2”. Så genial i all sin enkelhet. Till 1990-talslåten som fick nytt liv i originalfilmen – ”I like to move it, move it” med Reel 2 Reel – liksom stampade och vickade djuren från första filmen igång intresset för uppföljaren med sina fötter och rumpor.

Första filmen handlade om ett lejon, en zebra, en giraff, en flodhäst och några levnadsglada pingviner – alla med rätt mänskliga egenskaper – som rymde från Central Parks zoo i New York, blev infångade, sattes på en båt till Afrika och efter diverse turer hamnade i djungeln på ön Madagaskar. Nu ska de ta sig tillbaka, men kommer inte längre än till Afrikas fastland.

Första filmen led av tunn intrig och platt animation, men räddades av några roliga slapstickscener och kul film- och musikskämt. Nya filmen är snäppet vassare, även om den aldrig blir fullt så energisk som trailern. Men den är snyggare animerad. Har bättre intrig, om maktkamp mellan djuren, om hur torka hotar deras existens och så finns där en gullig romans mellan flodhästen Gloria och giraffen Melman.

Till originalversionen har Ben Stiller, Chris Rock, Jada Pinkett Smith, David Schwimmer och Sacha Baron Cohen lånat ut sina röster. Björn Kjellman, Anders Lundin, Regina Lund, Michael Nyqvist och Niclas Wahlgren fungerar utmärkt i samma roller i den svenskdubbade versionen.

Jan-Olov Andersson