Har i alla fall inte tur med humorn

Vi hade i alla fall tur med vädret – igen! är ett dåligt försök till buskis

Foto: SF
Gun (Claire Wikholm) tampas med en giraff – men framförallt med sin påfrestande entoniga make Gösta (Rolf Skoglund).
FILM

Svensk komedi av Kjell-Åke Andersson, med Rolf Skoglund, Claire Wikholm m fl.

Två spontana tankar infann sig efter någon halvtimme, när den mardrömslika husbilsresan för pensionärerna Gösta (Rolf Skoglund) och Gun (Claire Wikholm) pågått ett tag:

Hur sjutton har Gun stått ut med honom i alla dessa år? Hur ska jag själv stå ut i en timme till?

Gösta och Gun tar husbilen norrut till sonens (Robin Stegmar) bröllop. Hon ville ta flyget, han övertalade henne, väl medveten om vilka katastrofer som väntar när de ger sig ut på resa tillsammans.

Längs vägen möter de trafikanter som är i vägen eller bråkar, hungriga giraffer i Kolmårdens djurpark och ännu en gång hamnar Gösta i en biltvätt. Scen efter scen byggs upp för komiska poänger – som sedan ofta uteblir.

Och Gösta och Gun grälar mest hela tiden. Hon retar sig på honom och som åskådare retar man sig också på hans påfrestande entonighet.

Rolf Skoglund kan verkligen gå en på nerverna, han har lite den spelstilen i mycket han gör. Det fungerar bra i vissa sammanhang, det är hans kvalitet, take it or leave it.

Såg häromkvällen om originalfilmen från 1980. Många tycks felaktigt minnas den som en biosuccé, men det var en tv-film, knappt timmen lång. Hade gigantiska tittarsiffror, håller förvånansvärt väl – och är väldigt annorlunda i tonen. Mer vardagsrealism som spårar ur, med komiska förvecklingar som följd, än som i nya filmen – ett försök till buskishumor utan någon större förankring i verkligheten. Tv-filmen ger också en förklaring till varför Gösta och Gun trots allt hållit ihop, där är Skoglunds Gösta en rätt älskvärd, och ständigt pilsk, figur.

Nya filmen hade vunnit på fler scener med Göstas och Guns vuxna barn. Humorn bränner till, blir betydligt vassare, när dottern (Magdalena In De Betou) med respektive (Jacob Ericksson, mycket rolig), och sonens blivande fru (Ellen Mattsson) är med.

Och även om Kjell-Åke Andersson skrev manus och plåtade originalfilmen, så känns det, med tanke på vad han har gjort under alla år, inte riktigt som den här typen av buskis är hans grej.