Keanu en bra utomjording

The day the earth stood still är en nyinspelning av sci-fi-klassikern

FILM

Amerikanskt science-fictiondrama av Scott Derrickson, med Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Kathy Bates, John Cleese m fl.

57 år efter originalet kommer då nyinspelningen av science fiction-klassikern med samma namn, ”The day the earth stood still”. 1951 kretsade det hela kring Klaatu, en mystisk man från rymden som kom på oväntat besök och skulle stoppa jordmänniskorna från att vara kalla kriget-dumma mot varandra. Annars jävlar. 2008 kretsar det kring Klaatu, en mystisk man som kommer på oväntat besök, landar på Manhattan invirad i något moderkaksliknande och vill stoppa jordmänniskorna från att vara dumma mot naturen. Annars jävlar. Eller, som Klaatu uttrycker det: ”Dör jorden, dör ni. Dör ni, överlever jorden.”

De senaste åren har det kommit en hel del filmer som handlat om vårt problematiska förhållande till naturen, och klimatkatastrofskräck har gjort sig oväntat bra i filmer som ”The day after tomorrow”, ”Flood”, ”En obekväm sanning” och ”Darwins mardröm”. De två förra är riktigt underhållande, de två senare dokumentärerna är otäcka på riktigt. Nu senast var det M Night Shyamalan som skildrade ilskna växter och naturens hämnd i den inte så lyckade ”The Happening”. Då kunde jag ändå känna en viss beundran inför Shyamalans kompromisslösa naivitet - “vi är dumma mot naturen, då är naturen dum mot oss” - och på sätt och vis utgör den där naiviteten en stor del av ingredienserna också i “The day the earth stood still”. Vissa kommer garanterat att avsky den.

Om jorden tar emot Klaautu med viss skepis, förstår Dr Helen Benson snabbt att han är en bra kille. När det sedan gäller för henne och styvsonen att hjälpa Klaatu fly och övertyga honom om att mänskligheten är värd att rädda blir det väl aldrig särskilt spännande, så mycket action får man inte för pengarna och det blir lite smetsentimentalt här och där. Men, det är emellanåt ganska mäktigt och filmen är på det stora hela en hyfsat underhållande, naiv och söt saga om mänsklighetens förestående undergång.

Och, Keanu Reeves gör sig inte helt oväntat utomordentligt bra som utomjording.

Emma Gray Munthe

ARTIKELN HANDLAR OM