Svart komedi med Gervais i högform

Men Livet från den andra sidan har en något krystad intrig

FILM

Amerikansk komedi av David Koepp, med Ricky Gervais, Greg Kinnear, Téa Leoni m fl.

Hos alla oss som älskat, verkligen älskat, Ricky Gervais komiska genialitet i tv-serierna ”The Office” och ”Extras”, har förväntningarna förstås varit skyhöga på en komedi där han har en huvudroll som verkar som skräddarsydd för honom.

Han spelar tandläkaren Bertram Pincus som föraktar de flesta människor så mycket att han liksom inte kan låta bli att säga cyniska elakheter om och till dem hela tiden. Ungefär som David Brent i ”The Office”, alltså.

Bertram Pincus är en bitter ensamvarg, utan flickvän eller kompisar. Efter ett sjukhusbesök, där en rutinåtgärd blir till en nära döden-upplevelse, äger han plötsligt förmågan att kommunicera med både levande och döda. Han får ett helt gäng spöken på halsen, framför allt Frank (Greg Kinnear) som vill att Bertram ska hjälpa honom att hindra hans änka (Téa Leoni) att gifta sig med sin nya fästman (Bill Campbell), en präktig besserwisser. Detta leder till komiska förvecklingar och lockar fram nya, känsligare, sidor hos BertramÌ´1;?

Härliga New York-miljöer, Gervais i komisk högform, bra spel även av de andra och en konsekvent genomförd svart ton genom hela filmen. Det som är roligt är riktigt roligt, synd därför att den aningen krystade intrigen liksom stoppar upp några gånger för mycket.

Jan-Olov Andersson