Småspännande i småstadsidyll

LasseMajas detektivbyrå – Kameleontens hämnd är välgjord

FILM

Svensk barnfilm av Henrik Georgsson, med Teodor Runsiö, Matilda Grahn, Tomas Norström, Hassan Brijany, Rachel Mohlin m fl.

Det ska fan göra barnfilm med en svensk filmbudget, när biljettpriset är det samma som för filmer som kostar tio, tjugo, trettio, fyrtio gånger så mycket. Eller ännu mer. Och då barnen oftast ser de påkostade amerikanska barnfilmerna dubbade till svenska, är inte den svenska miljön eller svenska skådespelare något som självklart lockar i sig.

Här är dock i alla fall ”varumärket” injobbat hos målgruppen; de knipsluga barndeckarna Lasse (Teodor Runsiö) och Maja (Matilda Grahn) var huvudpersoner i SVT:s mycket populära julkalender för två år sedan. De historierna byggde på de bästsäljande böcker som Martin Widmark och Helena Willis tycks kunna spotta ur sig i en rasande takt. Det ska erkännas att varken barnen – sonen är snart tio, dottern åtta och ett halvt år – eller jag riktigt tycker att de håller för mer än en snabb läsning.

Här har Sara Heldt skapat en originalhistoria, med Widmarks/Willis persongalleri. Visst går det på tomgång ibland, men som helhet är det en rätt smart historia om hur en mystisk bok om idyllen Vallebos historia nu börjar spöka. Samtidigt har den beryktade skurken Conny Kameleont (Jacob Ericksson), en förklädnadens mästare, just blivit frisläppt ur fängelset. Det leder till att mystiska saker börjar hända i Valleby. Inte minst tycks polismästaren (Tomas Norström) har blivit helt snurrig i skallen?

Norström står mer i centrum än i julkalendern och Norström spelar ut hela sitt komiska register. Ericksson i skurkrollen och Anna Björk som polismästarens rättrogna assistent är också ljuvliga. Fint samspel även mellan barnen.

Tror ändå att det som blir filmens fördel i konkurrensen med USA-filmerna faktiskt är igenkänningsfaktorn. Svensk småstadsidyll där otäcka saker händer. Tänk om det vore jag? Lasse och Maja hamnar i läskiga situationer, blir inlåsta och möter fladdermöss.

Det är väl inte stor filmkonst, direkt, men i sin genre mycket välgjort, trivsamt, roligt och rätt så spännande.

Jan-Olov Andersson