Jim Carrey lyckas hålla rätt balans

Yes man är en mix av rådgivning och komik

FILM

Regi Peyton Reed med bland andra Jim Carrey och Zooey Deschanel.

Carl är en tråkig bankman som håller sig undan för sina vänner, har trist på jobbet, säger nej till allt och kan inte komma över flickvännen som lämnade honom. En bekant tvingar med Carl på ett seminarium där en framgånsgrik livsstilsguru (Terence Stamp) lär ut hur man når lyckan. Genom att säga ja – till allt.

Rädslan för en förbannelse får Carl att säga ja. Till att ge lift åt en hemlös, till att skänka bort pengar, till folk som söker lån på banken. Det leder till nya upplevelser och han möter en spännande kvinna som han aldrig vågat komma i närheten av tidigare. Romantiken gnistrar.

Hollywood älskar den här sortens mix av rådgivning och komik. Robin Williams och Carrey har gjort flera försök i genren, och det kan bli gräsligt.

Men här är balansen lagom. Jim Carrey är rolig, men inte påfrestande. Söndagsskolelektionen är vettig utan att bli beskäftigt självklar.

I synnerhet är Carrey rolig i scenerna med sin über-käcke bankchef, Norman. Han spelas av Rhys Darby från ”Flight of the conchords”. Hans nyzeeländska dialekt och charmigt enfaldiga skojsamhet ger bra sparring åt Carrey.

Jens Peterson