Vill vara storslagen

Australia är allt och lite till

FILM

Regi Baz Lurhmann, med bland andra Nicole Kidman, Hugh Jackman, Bryan Brown och David Wenham.

Australien är ett stort land. Det här vill vara en stor film.

Kärleksdrama som ”Mitt Afrika”, romantik i skuggan av krig som ”Borta med vinden” och ”Doktor Zjivago”. Dessutom är den en västern som ”Red river” och en social historielektion om förtrycket av aboriginerna som ”Rabbit proof-fence”. Kryddad med ”Over the rainbow” från ”Trollkarlen från Oz”.

De bästa filmerna går sällan att stoppa in under en enda genre. De innehåller många saker. ”Australia” är allt och lite till.

Tar ofta i ordentligt

Baz Lurhmann visade med sin röda ridå-trilogi (”Ballroom dancing”, ”Romeo och Julia” och ”Moulin rouge”) att han inte är rädd för stora gester. Han är en obotlig romantiker som utan att skämmas kastar in vad som helst för att röra publikens hjärtan.

Nicole Kidman spelar rik engelsk kvinna som 1939 far till Australien där hon misstänker att maken missköter stora farmen och är otrogen. Hon får kärve cowboyen Hugh Jackman som guide och hittar nya problem. En rik och otäck boskapsuppfödare vill skaffa sig monopol på kött.

Jackman tjusigast

Många minnesvärda­ bilder i det imponerande landskapet. Intressant nog är det mannen som är den tjusige. Hugh Jackmans rollfigur fotograferas i fotomodell-vinklar och får göra skrattretande coola entréer. Nicole Kidmans förmögna lady blir mest tilltufsad och får stå för flera komiska ögonblick.

Nicole Kidman är bra. Allt är vackert. Allt är storslaget.

En bio-upplevelse med spänning och kärlek och action.

”Australia” vill vara ett mästerverk, men når inte ända fram. Man blir mycket rörd men inte skakad.