Bitvis bra action – ständig spänning

The Hurt Locker

Foto: NORDISK FILM
Det surras om Oscar både för ”The hurt locker” och huvudrollsinnehavaren Jeremy Renner.
FILM

Regissören Kathryn Bigelow har de senaste sju åren varit sorgligt inaktuell, bortsett från regisserandet av något enstaka tv-avsnitt och den actionspäckade kort/reklamfilmen ”Mission zero” med Uma Thurman.

Tidigare i karriären har hon dock gett oss bland annat tidernas bästa vampyrfilm, ”Near dark”, den stilbildande och numera klassiska actionfilmen ”Point break” och den åtminstone bitvis briljanta ”K-19 – The widowmaker”.

Här tar hon och manusförfattaren Mark Boal sig an några soldater utposterade i Irak – en iskall, något vårdslös bombdesarmerare och gruppen som ska skydda honom ute på uppdrag – och vi i publiken får följa dem i deras intensivt adrenalinpumpande arbete. Allt filmat i dokumentär stil.

Resutatet är bitvis riktigt bra action, men mer än allt annat bygger ”Hurt locker”på nervdallrande, nagelbitarspänning.

Precis som flera tidigare gjort, bland andra Kimberly Peirce i och med postkrigsskildringen ”Stop-Loss”, tangerar Bigelow/Boal också ett brännande aktuellt ämne: det som sker i dag i Irak och Afghanistan kommer att få betydelse långt framöver i USA, påverka många, många fler människor än dem som faktiskt varit på plats. Det är många familjer, vänner, pojk- och flickvänner, söner och döttrar som kommer att tvingas försöka leva eller växa upp med adrenalinjunkies och/eller mer eller mindre traumatiserade människor. Detta skildras med mycket små och enkla medel, och det görs väldigt bra.

Filmen är nominerad till och belönad med flera priser och det har snackats om en Oscar för både filmen och Jeremy Renner som spelar huvudrollen. Och tjaa, det är verkligen inte en dålig film på något sätt, den ska absolut ses.

Men för mig personligen är det ändå lite av en besvikelse. Jag hade väntat mig så mycket mer av Bigelow.

Har man inte de förväntningarna tror jag definitivt att det är en helt annan sak. Se den, och om du har en biograf i närheten med extra mullrande basljud ska du definitivt försöka se filmen där.

FAKTA

BONUS

Se det här också: Har du inte sett Kathryn Bigelows ”Near dark” eller ”Point break” än är det hög tid nu. Se eller se om!

Visste du att… Kathryn Bigelow varit gift med James Cameron? Mellan 1989 och 1991.

Just nu… ryktas det om att Jeremy Renner kanske ska spela Hawkeye i en Marvel-filmatisering av Avengers.

Emma Gray Munthe