En italiensk familj på gränsen till sammanbrott

FILM

Regi Ferzan Oztepek, med Riccardo Scamarcio, Alessandro Preziosi, Ennio Fantastichini, Lunetta Savino, Bianca Nappi, Elena Sofia Ricci.

Om fotbollslandslaget numera är helt på dekis, så håller sig filmen åtminstone ovanför vattenytan, även om det var ett bra tag sedan en italiensk film tog hela världen med storm.

För oss som vuxit upp med Ettore Scolas filmer under hans storhetstid, är detta en alldeles utmärkt Ettore Scola Light-film.

Handlar om en stor familj med många färgstarka personer. Pappa driver stadens välkända pastafabrik och vill att de två vuxna sönerna ska ta över. Men de har i all hemlighet andra planer. Och kanske bär de på ännu större hemligheter än så???

Stora middagar, mycket prat, heta känslor, folk som kommer ut ur garderoben, fördomar som ställs på sin spets, här finns alltihop, berättat med lättsamt handlag och mycket värme och kärlek. Då förlåter man en och annan kliché, som när ett gäng storstadsbögar hälsar på i familjen och det blir lite (om än rätt rolig) buskis av alltihop.

Jan-Olov Andersson