Klart bästa filmen i ’Twilight’-serien

Eclipse

Foto: Nordisk film
MUSKELSEX ELLER PLATONSK KÄRLEK Bellas liv vore lättare om hon kunnat välja både och, skriver Emma Gray Munthe.
FILM

ROMANTIK/ACTION/DRAMA Bella fortsätter att slitas mellan vampyren Edward och varulven Jake, de båda fortsätter att tävla om hennes kärlek. Samtidigt måste de börja komma överens för att skydda den de älskar. I Seattle pågår en serie mystiska mord och försvinnanden, och kanske, kanske inte har de med Bella att göra.

Parallellt med detta måste hon fatta ett viktigt och livsavgörande beslut. Vill hon säga hejdå till sitt gamla liv och förvandlas till vampyr?

I denna den tredje installationen i ”Twilight”-sagan är det mycket som faller på plats som i tidigare filmer inte riktigt fungerat.

Regissören Catherine Hardwicke fick i ”Twilight” styr på tonårsvardagskänslan, men mindre ordning på vampyrdelarna. I ”New moon” lyckades regissören Chris Weitz varken hålla balansen mellan fnisskitsch och att ta publiken – och deras våta drömmar och bultande tonårshjärtan – på allvar, eller att få till några vidare actionsekvenser.

I ”Eclipse” däremot får David Slade till en bra blandning av tonårsvardagskänsla, lightskräckelement, mer humor, glimten i ögat och en aning mer action än föregångarna – utan att man för den skull dragit ner på de viktigaste ingredienserna: romantiken och trånandet. Resultatet är seriens hittills bästa film.

I slutet av ”New Moon” bad Edward om Bellas hand, och i ”Eclipse” fortsätter han att propsa på giftermål. Bella är tveksam, och propsar istället på sex. Edward vägrar.

Det har skrivits spaltmeter om hur mormonen/författaren Stephenie Meyers böcker propagerar för total avhållsamhet från sex, att de talar om för läsarna att sex är något farligt eller något man bara gör inom äktenskapet - men en inte allt för radikal tolkning av ”Eclipse”-filmatiseringen skulle också kunna vara att den faktiskt fungerar som i alla fall ett halvt slag för polyamorösa förhållanden.

Bellas liv vore onekligen lättare om hon slapp välja mellan den anemiske och kalla Edward och den varmblodige, vältrimmade Jake, is och eld, platonsk kärlek och muskelsex – och kunde få allt i ett.