Gränslösa absurditeter

Life during wartime

Se eller se om ”Happiness” för att hänga med i uppföljaren. Foto: ATLANTIC
FILM

DRAMA Todd Solondz ”Happiness” (1998) är en av den amerikanska independentfilmens mästerverk. En skildring av tre systrar i New Jersey, deras familjer, några människor i omgivningen och deras tragikomiska försök att få ordning på sina kärleks- och sexliv.

I uppföljaren har de flesta människorna flyttat till soliga Florida, som att det skulle vara lättare att hitta lyckan där. Handlingen utspelas efter 9/11 och det kretsar allra mest kring den syster (Alison Janney) som nu försöker skapa ett nytt liv med sina barn och kanske hitta en ny man, sedan den förra ( Ciarán Hinds) hamnat i fängelse, som dömd pedofil. Fast … vad ska hända när han nu har avtjänat sitt straff ..?

Solondz utforskar samma teman som i förra filmen, plus möjligheten till försoning inom familjen och den rädsla för terrorism som amerikanarna drabbades av efter 9/11.

Gillar man att ratta in på Todd Solondz våglängd, där det inte finns några gränser för hur man kan varva absurd humor med omskakande allvar, är det en film som i enskilda scener berör väldigt mycket. Men man bör absolut ha sett/sett om ”Happiness” i förväg, det är rörigt nog ändå, med nya skådespelare i alla roller.