Starkt om död och tragedier

till ”Maria Larssons eviga ögonblick”

utmärkt Mikael Persbrandt spelar den oberäknerlige och svartsjuke maken, Maria Heiskanen den fotointresserade frun. Tillsammans skapar de ett starkt drama.
FILM

Om en fattig familjs liv och bildens kraft.

Jan Troell suger in åskådaren med oförglömliga bilder. En spårvagns lykta i snöiga vinterkvällen. En flicka på isen i grå vinterdimma.

Vi kommer in 1907 i Malmö. Berättaren är dotter till en hamnarbetare som

ibland super ner sig. Hustrun tar hand om de fyra barnen och hemmet. Strejkande pappan blir vittne till sprängningen av båten Amalthea. Åren går. Syskonskaran växer.

En svartsjuk make

I första scenen nämns en kamera som mamman vunnit. Efter en halvtimme plockas kameran fram. Maria Larsson lär sig fotograferingens teknik av en gränslöst vänlig fotohandlare, ögat för bilden har hon från början. Fotot blir hennes uttryck, en konst som maken svartsjukt hatar.

Utmärkta skådespelare rakt igenom. Maria Heiskanen är den starka titelpersonen och Mikael Persbrandt hennes oberäknelige make. Trovärdig både som hotfull våldsman och som bullrigt vänlig familjefar med Allan Edwallska kvaliteter.

Nöd och krig

Heiskanen var med i Troells ”Il Capitano”, och i rollistan finns flera som gjort starka porträtt i Troell-filmer. Eddie Axberg (”Här har du ditt liv”) skymtar förbi med sin gamle Utvandrar-partner Pierre Lindstedt. Amanda Ooms och Hasse Alfredson.

Starkt om första världskrigets fattig-Sverige. Tragedier och nöd, krig och politik, ögonblick av lycka. Vacker filmkonst, en hyllning till rörliga bilder och de som stoppar tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM