Träffsäker – trots klichéerna


Somewhere

FILM

DRAMA I filmens första scen åker en sportbil runt, runt, runt på en bana. När den stannar kliver en halvsjavig och inte särskilt exalterad man ut: skådespelaren Johnny Marco ( Stephen Dorff).

Han lever kändisliv på legendariska hotellet Chateau Marmont i Los Angeles, går på kalas han inte vill vara på, ligger med brudar han inte jättegärna vill ligga med och beställer tvillingstrippor han inte är så värst intresserad av att titta på. Plötsligt blir han så tvungen att ta hand om sin dotter ( Elle Fanning) i några veckor – och inser förstås nästan omedelbart livets sanna värden.

Sofia Coppola har i ”Somewhere” gjort det alldeles för enkelt för sig, det råder aldrig ens någon tvekan om att den där sportbilen så småningom kommer att vara på väg mot ett Någonstans där livet är mindre tomt. Men, hon fyller ändå sin film med träffsäkra betraktelser om hur ensamt och bisarrt det ibland måste vara att vara kändis, omgiven av ja-sägare, paparazzis och folk som behandlar en som en jättebebis. Det är, klichéerna till trots, både underhållande och sorgligt.

FAKTA

➕➕➕ Somewhere

Regi Sofia Coppola, med Stephen Dorff, Elle Fanning, Michelle Monaghan.

ARTIKELN HANDLAR OM