Tjatigt med vapen- tokiga pensionärer


Red

FILM

ACTIONKOMEDI Stjärnspäckad filmatisering av DC Comics-serie där Bruce Willis spelar rollen som Frank Moses – en pensionerad CIA-agent som ska likvideras på grund av all topphemlig information han sitter inne på sedan agentåren.

Moses bjuder dock på ordentligt motstånd när han samlar ihop sitt gamla team av lika pensionerade, men icke desto mindre mordlystna, agentvänner. Vad sägs om en Helen Mirren i aftonklänning som går loss med ett maskingevär? En John Malkovich med vansinnesfrisyr som avfyrar salvor från en svensk (!) k-pist?

Men trots några serietidningscharmiga ögonblick tjatar kulsprutornas ständiga vinande hål i huvudet och dränker den mer varierade underhållning som kunde ha uppstått med en sådan imponerade rollista. Och mellan skottlossningarna springer de vapentokiga pensionärerna mest omkring och tragglar om hur gamla – men starka – de är.

Kallade du mig gubbe? Pang, Pang, du är död!

Att få återse psykopat-Malkovich på duken borgar dock alltid för viss behållning. Vad som rör sig i dennes huvud är och förblir som bekant en gåta.

Om inte annat, en påminnelse om att ”Being John Malkovich” (1999) behöver rotas fram från dvd-hyllan.

ARTIKELN HANDLAR OM